Ki kinek a strómanja?

Posted by

Hadházy Ákos 

>Miközben Magyarországon mindenkit Orbán Viktor nyaralós szakálla érdekelt, a horvát sajtóból azért kiderült, hogy a magyar kormányfőt nem csak a dalmát tengerpart és az ottani konyha vonza: Zágráb és Budapest közt a háttérben nagyon komoly játszma zajlik egy horvát nagyvállalat, az élelmiszeriparban és kiskereskedelemben érdekelt Fortenova-csoport (korábban Agrokor) megszerzéséért.
A szálak ráadásul – milyen meglepő – Moszkvába vezetnek, hiszen a Fortenova részvényeinek 43 százaléka az Európából kivonuló orosz Sberbank kezében van. Ez becslések szerint 500 millió eurót (200 milliárd forintot) ér.
A részvénycsomag megvételére a Jellinek Dániel ingatlanmogul tulajdonában lévő Indotek tett ajánlatot, és áprilisban meg is egyeztek az adásvételről. Az üzlet nyélbe ütése azonban csúszik, mivel a horvát hatóságok vonakodnak megadni az ehhez szükséges engedélyeket, a Nacional című lap szerint Andrej Plenkovic miniszterelnök maga kívánja megakadályozni a nagy üzletet, mert Jellinek mögött – milyen meglepő – Orbán Viktort sejtik. Az eredeti cikk, illetve egy magyar összefoglaló linkjét kommentbe teszem, néhány egyéb adalékkal együtt.
Budapesten valamiért nagyon nem örülnek ennek a fejleménynek, információim szerint a legmagasabb szinten figyelik aggódva az eseményeket. Egy, a birtokomba jutott követségi dokumentum ugyanis azt mutatja, hogy a Fortenova-ügyről szóló információkat nem csak a Külügy illetékeseinek küldték meg, de rajtuk kívül még egy sor kormányzati szereplőnek, köztük Gulyás Gergelynek és Varga Mihálynak, a miniszterelnöki kabinet három államtitkárának, sőt, még a Köztársasági Elnöki Hivatal diplomáciai igazgatójának is. Vagyis olyanoknak, akiknek elvileg semmi közük nem lenne se egy magáncég üzletéhez, se a horvát-magyar kapcsolatokhoz.
Tegyük gyorsan hozzá, hogy a Nacional szerint Orbán közvetlenül Vlagyimir Putyinnal tárgyalt a Sberbank a Fortenova-részvényeinek megvásárlásáról, legutóbb február elején, amikor Moszkvában járt. Szijjártó Péter is többször járt Moszkvában, állítólag részben azért, hogy erről kb. 500 milliárd forintos üzletről tárgyaljon. Ezek azok a dolgok, amikről sosem szól a hivatalos propaganda, hiszen itt véletlenül sem közügyekről, inkább családi vállalkozásról van szó!
Hiszen Jellinek mögött ott van Tiborcz István (pont a horvát üzlet előtt, márciusban vette meg Jellinektől a Diófa Alapkezelőt), mögötte pedig Orbán személyesen.
Már csak az a kérdés, hogy az oroszok valóban fel kívánják-e adni ezt a stratégiai pozíciót és eladnák Horvátország legnagyobb vállalatát egy kevéssé ismert magyar ingatlanspekulánsnak? Nem tartom valószínűnek, hogy tényleg kivonulnának, inkább az lehet, hogy csak ideiglenesen letétbe helyezik.
Ha igaz, hogy Putyin és Orbán személyesen tárgyalt erről, akkor inkább azt feltételezem, hogy a magyar kormányfőt megbízták ezzel a feladattal, ő meg kiadta a munkát Jellineknek meg a vejének. Nagyon nem fest jó képet a magyar kormány működéséről, hogy egyáltalán felmerül egy ilyen lehetőség, de sajnos az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy itt már a strómannak is van strómanja.Címkép: nacional.hrCímkép: Nyoma sincs a hülye frizurának. Orbán a Fortenováról tárgyalt (A Nacional fotója)