A falanszter víziója

Posted by
Gábor György

Ezek a klasszikusan veretes sorok az aktualitásuk okán idéződnek fel most bennem. Ugyanis, amint azt olvasom, Soltész Miklós államtitkár annak az óhajának adott hangot, hogy az iskolának, az egyháznak és a szülőknek közösen kell egy irányba nevelniük a gyermekeket, hiszen a gyerekek esetében sem lehet, hogy külön-külön mindenki máshogy akarja nevelni őket, következésképp közösen kell őket »csiszolni és faragni«.

No már most, képzeljük el azt a helyzetet (Oh! irgalom atyja, ne hagyj el), hogy a felettes hatóság által kellőképp megregulázott és a mostani Párt által kellőképpen indoktrinált iskola, valamint a financiális póráz és az államilag felhelyezett szájkosár révén engedelmességre szoktatott (ül, lábhoz, pitizik, fogd, a tiéd) egyház a hagyományosan gyermeknek nevezett, ám mára már közös csiszolásnak és faragványnak mondott lényről a lakásba beszerelt poloska vagy a korszerű Pegazus azt jelzi, hogy az édesanya és/vagy az édesapa pont az ellenkezőjét tanítja annak, mint amivé az iskolai és egyházi kezek lecsiszolták és kifaragták.

Nincs gond, a Soltész Miklós vizionálta Falanszterben ilyenkor válik szükségessé és elkerülhetetlenné az egykor volt doktrina újrahasznosítása.”