Előválasztás vagy önbecsapás

Posted by

Csikvári F. András

 >Már a magyar ellenzék tavaszi előválasztása is nagyon elgondolkodtató volt, de most az Angliában történt pártvezér és egyben ezzel miniszterelnök választás is kérdéseket vet fel. A klasszikus előválasztási rendszer természetesen az USA előválasztási rendszere. Ez három különböző eset, de abban azonosak, hogy a saját csapat vezetőjének, ha úgy tetszik, a harcba induló csapat vezérének a kiválasztásáról van szó.

A magyar ellenzéki előválasztás majdnem megfelelt egy valódi előválasztásnak, de egy paktum (Karácsony – MZP csere) végülis eltorzította. Most 142 ezer tory szavazó úgy döntött, hogy Liz Truss legyen az új miniszterelnök, szemben a bevándorló hátterű Rishi Sunakkal. A lehetséges probléma csak az, hogy a 142 ezer szavazó nagy többsége fehér középosztálybeli ember. Állítólag még a konzervatívok parlamenti frakciója is másképp szavazott volna.

Az amerikai előválasztások már régóta torznak tűnnek. Számomra nagyon furcsa, hogy például a demokraták, akikre a fél Amerika szavaz, csak olyan jelölteket talált, mint Hillary Clinton, aki vesztett is aztán Trumppal szemben, vagy most Biden. A pártelit csak ezekben a fizikai értelemben is öreg emberekben bízott meg. Az előválasztásokon azután azok vettek részt akik a pártelittel azonosultak. Nyilvánvaló manipulációnak tűnik.

Trump helyzete látszólag fordított, kivűlről jött a Republikánus pártba, mert az öreg republikánusok nem tudtak volna feladni olyan alapelveket, mint a szabadkereskedelem és a bevándorlók tisztelete.

Egy szó, mint száz, az előválasztás, elvileg a demokrácia eszköze eleve eltorzítja, sőt sok esetben lehetetlenné teszi a valódi demokratikus választást. Mi legyen helyette? Mondhatnám, ha rájövök, majd azonnal szólok, de valószínű, hogy itt is az elektronikus szavazási lehetőség fogja meghozni azt, hogy sokkal népesebb tábor válassza ki a vezetőjét. De szép lenne, ha az előttünk álló évben ez a kérdés még fontos lenne és nem a háború uralna mindent.

Címkép: Liz Truss a Downing street 10 előtt. A dreamstime karikatúrája