Egyetemi tanár lettem

Posted by

Polyák Gábor 

>Először régész akartam lenni, mint mindenki, aki az Indiana Jones filmeken nőtt fel. Utána magyartanár, mert mindig zseniális magyartanáraim voltak. Amikor hetedikes voltam, kaptam egy Commodore 64-et, ami 1990 Villánykövesdjén minden volt, csak magától értetődő nem. A szüleim ráéreztek, noha ők maguk máig nem barátai a számítógépeknek. Na de mit lehet tenni a fiúgyerekkel, aki elájul a krumpliföldön, viszont jól tanul? Akarták, hogy tanuljak, mindent megtettek érte, és igen, ehhez a 80-as évek vége, a 90-es évek első fele jobb lehetőséget biztosított, mint a mai valóság.
Mégsem lettem programozó, pedig a pécsi Nagy Lajos Gimánzium számtech-matek tagozatos osztálya sem volt rossz hely. Nem sok rossz hely volt az életemben, baromi szerencsés vagyok. Jog, kommunikáció, ebből jött ki a médiajog, ami 2010-ig nem volt annyira izgalmas, bár unalmas sose volt.
De 2010 után médiajoggal foglalkozni már önmagában is rendszerellenességnek számít, pláne olyan kiváló csapatban, mint a Mérték Médiaelemző Műhely. De másképp nem érdemes ezt csinálni, csak hangosan, értékek alapján. Így jutottam el oda, hogy a tegnapi Magyar Közlönyben az egyetemi tanári kinevezések között szerepelt a nevem.
Az ELTE MÉDIA tanszékvezető egyetemi tanára, erre iszonyú büszke vagyok. És nem kellett ehhez csendben maradni, csak teljesíteni az elvárásokat. Ellenszélben is. És sose egyedül, hanem jó emberekkel körülvéve. Sokszor mások fizették meg az árát a menetelésnek, nem is kis árat, nem is elszámolhatót. Aki nélkül biztosan nem lennék itt, az a feleségem, Judit Vaszari. Köszönöm! És persze Réka, Dávid, nektek is! És még azoknak a tanároknak, akik nyomot hagytak bennem, a magyar tanároknak a Villányi Általános Iskolában és a Nagy Lajosban, aztán Zsolt György Balogh-nak, Horányi Özsébnek, Zsolt Szijártó-nak és Gálik Mihálynak az egyetemen. Meg Ferenc Hammer-nek és György Péternek, hogy az ELTE-re hívtak. A lista végtelenül hosszú, de ez nem egy Oscar-gála. Hanem egy tanári kinevezés.

Címkép: Polyák Gábor szelfizős