Bevonták a Novaja Gazeta engedélyét Oroszországban

Posted by

>Egy moszkvai bíróság hétfői döntése értelmében mostantól nem adható ki az egyik utolsó független lapnak számító Novaja Gazeta printváltozata.

A törvényszék ezzel jóváhagyta az orosz médiafelügyelet (Roszkomnadzor) kérését, amelyben ezt azzal indokolták, hogy elmaradt bizonyos iratok benyújtása az igazságügyi minisztériumnak a 2006-os tulajdonosváltást követően.

A lap jogászai szerint a váltás ezt nem tette szükségessé. „Ez tisztán politikai döntés, nincs jogi alapja” – írta Twitteren Dmitrij Muratov, a független Novaja Gazeta Nobel-békedíjas volt főszerkesztője.

Az újság 1993-as elindítását Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke is segítette abból a pénzből, amely saját, 1990-ben megkapott Nobel-békedíjából származott, így tudták megvenni például az első számítógépeket a szerkesztőségbe.

A tekintélyes újság márciusban felfüggesztette a működését, miután különböző anyagok eltávolítására kötelezték honlapjáról az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Több munkatársa külföldre távozott, és új lapot indított Lettországból. A Roszkomnadzor ennek a weboldalát is azonnal blokkolta.

Bár Muratov szabadsága és biztonsága sokak szerint veszélyben van a fegyveres konfliktussal szembeni nyílt bírálatai miatt, ő egyelőre Oroszországban maradt.

Címkép: Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta Nobel-békedíjas volt főszerkesztője
Új Hét

%d bloggers like this: