6 tudományos tény, ami bizonyítja a macskatartás egészségre gyakorolt hatását

Posted by

A dorombolás még a csontok és ízületek gyógyulását is segíti

Hangai Lilla

Puhák, bolyhosak, tele vannak szeretettel, mégis függetlenek. Szerintünk mindenféle drámai túlzás nélkül egyszerűen képtelenség nem szeretni őket. De ez még nem minden! Amellett, hogy a társaságuk jókedvvel tölt be bármilyen gondterhelt háztartást, még az egészségedre is jótékony hatással vannak. De nem akármilyen légből kapott tények terjedelmes fegyvertárát szeretnénk most rád zúdítani; megkerestünk azokat az információkat, melyeket a kutatási eredmények is jóváhagytak.

1. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Magyarországon a halálozások 49%-át a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák. Sokkoló ez a szám, igaz? A rendszeres szűrővizsgálatok fontossága mellett érdemes kiemelni, hogy a macskás gazdik stressz-szintje jóval alacsonyabb, ami azonnal azt jelenti, hogy a legfőbb okozója ezen betegségeknek máris ki van iktatva. A stroke rizikófaktora akár 30%-kal is csökkenhet!

2. A dorombolás elősegíti a csontok, inak, ízületek gyógyulását

Abban talán még a nem macskás személyek is egyetértenek velünk, hogy a dorombolás a világon az egyik legmegnyugtatóbb hang. Nemcsak azért olyan kellemes ez, mert általában azt jelzi, hogy cicád nyugodt és boldog, hanem azért is, mert a frekvenciája, ami 20-140 Hz között mozog, gyógyító hatással van az ízületi mobilitásra sérülés vagy tartós fájdalom esetén.

3. Az alvásbetegségekre is kedvező hatással van

Egy, a Mayo Klinika által közzétett tanulmányban szereplő alanyok 41%-a jelezte, hogy kedvence miatt jobban aludt, míg csak 20%-uk számolt be arról, hogy a közös szundi alvászavarokhoz vezetett. Ha feszült időszakot élsz át éppen, próbálj pihenni kedvenced társaságában. Nemcsak a köztetek lévő kapcsolatot erősíti, de még a stressz-szinted is csökken.

4. Vonzóbbá tesz

Gazdinak lenni kifejezetten a nők szemében különösen vonzó. A nők 90%-a érzi úgy, hogy a macskás férfiak valószínűleg kedvesebbek és figyelmesebbek, mint azok, akiknek nincs cicájuk. Tehát nem csupán belülről, kívülről is szebbé és egészségesebbé tesznek bennünket; ez az igazi varázslat.

5. Csökkentik a stresszt és a feszültséget

Ha macska van a környezetedben, arra tested egyből reagál, és különböző kémiai vegyületeket szabadít fel, melyek csökkentik a stresszt és a szorongást. Rendkívül öntudatos és független teremtményekről van szó, és persze a személyiségük is meghatározza, ők mennyi simogatásra és összebújásra vágynak. Így valószínűleg nem veszel majd plusz terhet azzal a válladra, hogy amiatt aggódsz, elhanyagolod őt. Ha cicád vágyik a törődésedre, azt a testbeszédével jelezni fogja, és begyűjtheted tőle az összes jótékony energiát. Ám ha éppen egy kis egyedüllétre vágyik, az se szegje kedved. Mi úgy tapasztaltuk, hogy már egyszerűen csak a jelenlétük tudata is nyugalommal tölt el bennünket.

6. Még az allergia megjelenését is visszaszorítják

2002-ben a National Institutes of Health kiadott egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy az olyan 1 év alatti gyerekeknél, akik rendszeresen érintkeztek macskával, kisebb valószínűséggel alakult ki bármiféle allergia.

Dr. Marshall Plaut, a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének allergiás mechanizmusok részlegének vezetője szerint „a kisállatokkal való rendszeres érintkezés az élet korai szakaszában felvértez nemcsak a kedvtelésből tartott állatokra való allergiától, hanem más gyakori túlérzékenységek, mint például a poratka vagy a parlagfű allergiára is.”

Az én macskám blog