Kockás ingek

Posted by

Jámbor András
>Nem tudom, volt-e már ilyen kemény tanévkezdés ebben az országban. 🇭🇺 Nekünk is érzelmi hullámvasút volt. Kislányom verset mondott másodikosként az elsősöknek, nagyon ügyes volt. Aztán igazgatói beszéd, finom kiszúrás az oktatás helyzetére, jó pár ember a teremben kockás ingben. Majd a mondat arról, hogy gyerekek, háború van a szomszédban, és ezért hozzánk is jöttek Ukrajnából új gyerekek, segítsetek nekik megtanulni magyarul. Az ember szíve megszorul. Majd ugyanaz ukránul és angolul is elmondva. Sejtem, mennyi támogatást kaphatnak az iskolák ehhez a kormánytól. Közben az ember körülnéz. Józsefvárosi állami iskola, gondolkozik, van-e szülő és így gyerek, akit nem fognak megcsapni a megszorítások. Majd biciklizés, útba ejtettem a Vörösmartyt, ahol 30 tanár nem vette fel a munkát, béremelést és jobb oktatási rendszert követelve. Kint a kockás zászló. Az iskola előtt 20-30 diák csapatokban, nagyrészük kockás ingben. Hát így indul a magyar tanév. Szombaton 4-kor találkozunk a Bazilika előtt, a diákok tüntetésén.

Utószó:
Sztrájkolni készültek csütörtökön a budapesti VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára. A sztrájk végül elmaradt, mert a tanárokat képviselő szakszervezet, a PDSZ nem tudottmegállapodni az iskolát felügyelő tankerülettel a minimális szolgáltatásokról. A magyar törvények szerint a tanárok csak ilyen előzetes megállapodás alapján sztrájkolhatnának, de tájékoztatásuk szerint a tankerület “elszabotálta” a megegyezést a szakszervezettel.

  • A tanárok amúgy a közalkalmazotti illetménytábla rendezését (a bérek emelését);
  • a pedagógusok kötelező óraszámának, illetve a neveléssel-oktatással lekötött munkaidejének a korábbi közoktatási törvényben foglaltak szerinti (jellemzően 22 tanóra) visszaállítását;
  • az ezen felül elvégzett munka minden esetben túlmunkaként való elszámolását;
  • a pedagógus-életpályamodell egyes fizetési osztályainak egyes kategóriájához tartozó besorolási illetmények, illetve alapbérek kiszámításának az aktuális minimálbérhez való kötését;
  • valamint a sztrájktörvény módosítását követelik.

Ez utóbbit pont azért, hogy a jövőben kiszámítható, törvényes keretek között sztrájkolhassanak, ha más eszközük már nem marad az érdekérvényesítésre. (444.hu)