Keddi közéleti kostoló

Posted by
Lendvai Ildikó
>Most már címe is lett keddi beszélgetéseinknek az Oltalom Rádióban: “Keddi Közéleti Kóstoló”. Továbbra is a strapabíróbb közönségnek készülnek, hiszen a rádió szokása szerint egy óra hosszat (élőben d.e. 10-től 11-ig) tartanak. Strapabírásra már csak azért is szükség van, mert amit a “kóstolóban” megízlelünk, az nem mindig a kedvünkre való. De mégiscsak jobb tudni, mit akarnak lenyeletni velünk, mint tájékozódás nélkül befalni az egészet…
Ezúttal a tanévkezdés alkalmával Nagy Péter Tibor egyetemi tanár, oktatásszociológus segítségével a mai iskola világába “kóstolunk” bele. Nem az évkezdés anyagi-szervezeti nehézségeit (drága iskolaszerek, hiányzó tanárok, fűtési gondok) taglaljuk, hiszen azokat sajnos minden szülő és gyerek ismeri. Arról beszélünk, milyen szellemű iskola várja gyerekeinket, melyek a rendszer oktatáspolitikájának fő céljai.
Miközben ez a politika egy “beszállító, összeszerelő ország” modelljét követve a leendő munkaerő színvonalára, piaci boldogulására fütyül, hogyan tudja az egyházi iskolák kiemelt finanszírozásával a saját középosztálya gyerekeit mégis csak jobb oktatáshoz juttatni?
Hogyan tudja a társadalmi mobilitást, az előrejutást az iskolában nem elősegíteni, hanem a hátrányban lévők számára befagyasztani?
Mit tehet a szülő, nagyszülő, ha nincs pénze alapítványi iskolára, de mégiscsak önállóan gondolkodó, sokfelől tájékozódó embert szeretne nevelni?Címkép: Nagy Péter Tibor, Wesley Főiskola