Donáth Anna és Demszky a vitáról

Posted by

Donáth Anna:Vitázni kell a kormánypárttal

>Azért kell vitázni, mert ma egy ellenzéki politikusnak minden lehetőséget meg kell ragadnia arra, hogy nagy nyilvánosság előtt, újra és újra elmondhassa: az országot minden kormányzati szemfényvesztés ellenére valójában egyre tragikusabb politikai, gazdasági és történelmi pályára állítják.
Azért kell vitázni, mert a kormánypárt politikusai letagadhatatlanabbul gyakorlottabbak abban a fajta „vitában”, amely a NER-hez hasonló autoriter rendszerek sajátja. A szemrebbenés nélküli hazudozást nem szabad eltanulni tőlük, de az igenis rutin és gyakorlás kérdése, hogy fel tudjuk-e venni a kesztyűt az elborult kormánypropagandát teljes természetességgel ismétlő szóvivő-miniszterekkel szemben éles helyzetben. Tudom, mert voltam már ilyen helyzetben, pont egy Tranzit-vitán: nem egyszerű nyugodtnak maradni és egy méter távolságból hallgatni a valóság folyamatos tagadását egy minisztertől.
Azzal pedig biztos nem lesz előrébb az ellenzék, ha minden egyes vitától távolmarad, és újra és újra csak a saját táborához beszél. Ha azért nem vitázik, mert azt hiszi, hogy ezen múlik a rendszer „legitimitása”. Pont azért kell elmenni újra és újra ezekre a vitákra, hogy ne kényelmesedjünk bele a rendszer ellenzékének szerepébe. Hogy ne gondoljuk, hogy annyi a politika, hogy a saját Facebook-falunkra posztolgatunk. Hogy ne zárkózzunk be mi is a saját buborékunkba.
Igen, túlerőben vannak, amikor saját közönség előtt kell vitatkozniuk, részrehajló moderátorokkal. De nem ugyanez a helyzet az országban is? Hiszen pont úgy vannak túlerőben, ahogy a Tranzit fesztiválon is: nagyságrendekkel nagyobb erőforrásokkal rendelkeznek, nagyságrendekkel nagyobb az elérésük is.
Az, hogy a cinizmus, a hazugságok és a propaganda falát alig-alig tudjuk áttörni, az nem jelenti azt, hogy fel kell hagynunk a próbálkozással. Kötelességünk küzdeni. Én pedig büszke vagyok azokra, akik kiállnak vitázni.
Igen, az egész ország egy végtelenített fideszes fesztivállá kezd válni. Aki pedig állampolgárként, civil szervezetként, pártként, mozgalomként bármit tesz a rendszer ellen, az valójában pont azt teszi, mint akik kiállnak vitázni a kormánypárttal: szembemegy a túlerővel, hogy megvédje a saját igazságát.
Vannak időszakok, amikor nem marad másunk, csak az igazság. Ezt az igazságot kell újra és újra megvédeni, mert ebből lehet majd egy igazságosabb, emberségesebb és jobb országot építeni.
Mi ezért vitázunk.

Demszky Gábor válasza Donáth Annának

Tudod kedves Anna, mi, mármint a demokratikus ellenzék nem vitàztunk a szovjet rendszerben a rezsim kèpviselőivel, mert nem volt szabad a sajtó és nem tudtunk volna vàlaszolni az utólag elhangzo vàdjaikra. A helyzet ma ugyanaz, ha nem rosszabb, és ne tévesszen meg benneteket az internet buborék. Az ott közzétett üzeneteik nem jutnak el a tàrsadalom többségéhez. Az én szàmomra úgy tűnik, hogy a brüsszeli képviselői stàtusz ès az országyűlési képviselőséggel járó juttatások egy picit elkényelmesítettek benneteket ès nagyon bàntó, hogy egyàltalàn nem hallgatjàtok meg azokat, akiknek több évtizedes tapasztalatai vannak, szàmos vàlasztàst nyertek. Mi ennek az ellenkezőjèt csinàltuk, meghallgattuk a nálunk egy generációval idősebb 56-osokat, reformközdazdászokat és még a nèpieseket is. Azt kell mondanom, hogy nektek is van felelősségetek abban, hogy itt tartunk, persze nekünk is van. Gondolj arra, hogy milyen hajmeresztő baromságokat beszélt az újonnan megvàlasztott elnökötök néhàny napja. Hát nem tudom, belètek vetettem a bizalmamat, rátok szavaztam, de ha ez így megy tovàbb nem lesz kire szavaznom.

Egy emlékeztető: Demszky Donáth Annáról

Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester Donáth Annát javasolta az összellenzék számára miniszterelnökjelöltnek Orbán ellen a hivatalos Facebook oldalán. Demszky ezt mondta: Politikai ösztönöm nekem azt súgja, hogy már az előválasztás során, olyan jelöltet kell választani, aki új, kikezdhetetlen, egyszerre képes megszólítani, a teljes baloldalt, a liberálisokat, és még a keresztény szavazó tábort is, ismeri a nagy európai álmot, látott világot, okos, mint a nap, szerény, hiteles, családi háttere miatt, kilépett a a történelem könyvből, olvas, tanul, nyelveket beszél! Anna kilépett a történelem könyvekből, etéren Rajk Lacira hajaz. Anna édesapja lelkész, ismert közélet szereplő, leányát kereszesztény szellemben nevelte, hiteles azokban a körökben, hol mások labdába sem rúghatnak. Az Ó- és az Újszövetséget Anna apjától a puttonyában hozza. Az EU működése, mit elmagyáz naponta, mert erre van szükség, és ezt erölködés nélkül, mosolyogva teszi, szépasszony kire jó ránézni, jól szerepel a kamerák előtt, nem a leckét mondja fel, hanem gondolkodva felel. (a többit ti is tudjátok, s az ő legfontosabb tudása az, hogy tudja jól, mi az, mit még nem tud, nem tudhat, ezért bájosan, őszintén szerény.) https://ujnepszabadsag.com/2020/06/27/demszky-szerint-donath-anna-lehetne-a-kozos-miniszterelnok-jelolt/ 

Címkép: Donáth Anna édesapjával Donáth Lászlóval