Most a Lukoil vezetője esett ki az ablakon

Posted by

Mintha átok ülne rajtuk: sorban halnak meg rejtélyes körülmények között az orosz oligarchák

a.k.
>Szörnyethalt csütörtökön a második legnagyobb oroszországi olajvállalat a Lukoil vezetője – adta hírül a Reuters az orosz sajtóra hivatkozva. A 67 éves Ravil Maganov egy moszkvai kórház ablakából zuhant ki.Maganov 1993 óta dolgozott a LUKoilnál, és 2020-ban lett az olajcég vezetője. Testvére, Nail Maganov a szintén orosz Tatneft olajvállalat vezérigazgatója.Ravil Maganov közeli munkatársa volt a LUKoil egyik alapítójának, Vagit Alekperovnak. Alekperov, aki korábban a szovjetunió olajügyi miniszterhelyettese volt, még áprilisban mondott le a Lukoil elnöki posztjáról, egy héttel azután, hogy Nagy-Britannia a vagyonának befagyasztásáról döntött, és beutazási tilalmát rendelt el vele szemben.

Ravil Maganov az RBC hírportál által idézett rendőrségi források szerint a Központi Klinikai Kórház hatodik emeleti ablakából zuhant ki. A kórház, amely az orosz politikai és üzleti elithez tartozó betegek kezeléséről Kreml-klinikaként ismert, megerősítette Maganov halálhírét a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek anélkül, hogy közölte volna halálának körülményeit. Maganov a LUKoil második vezetője, aki az elmúlt hónapokban rejtélyes körülmények között halt meg.

Korábban az orosz rendőrség büntetőeljárást indított Alekszandr Szubbotin volt LUKoil-vezető május eleji halála után. Az LUKoil, Oroszország második legnagyobb olajipari vállalata egyike volt azon kevés hazai vállalatnak, amely március elején nyíltan felszólított az ország ukrajnai inváziójának befejezésére. “Kiállunk a fegyveres konfliktus azonnali beszüntetése mellett, és kellőképpen támogatjuk annak tárgyalási folyamat és diplomáciai eszközök útján történő megoldását” – állt akkor a LUKoil részvényeseknek írt levelében.A LUKoil hosszú időn át hivatalban lévő vezetője, Vagit Alekperov júniusban lemondott, miután nyugati szankciókkal sújtották.

Év eleje óta már nyolc orosz oligarcha hunyt el. Tragikus baleset, öngyilkosság, családirtás – az áldozatokban közös, hogy mindannyian valamilyen formában kapcsolatban álltak a Kremllel vagy Putyin elnökkel, haláluk helyszínéről pedig még a helyszínelő nyomozókat is kitessékelték. Időrendben az első közülük Leonyid Sulman, a Gazprom Invest szállítási szolgálatának 60 éves vezetője. Holttestét 2022. január 29-én fedezték fel saját fürdőszobájában, egy Szentpétervárhoz közeli faluban. A hivatalos vizsgálat szerint öngyilkos lett, mert nem volt képes elviselni a végtagrögzítő Ilizarov készülék okozta pokoli fájdalmakat, amire a törött lába miatt volt szüksége. Búcsúlevelet írt hozzátartozóinak, majd felvágta ereit. Bűncselekményre utaló nyomokat a hivatalos álláspont szerint nem találtak, félhivatalos források szerint azonban a halálában közrejátszhatott, hogy a tavalyi év végén ellenőrzés volt a Sulman vezette logisztikai szolgálatnál, mert feltűnően túlárazták a járműflotta javítási költségeit, a tekintélyes árkülönbözet pedig ismeretlen helyen landolt.

Ugyanabban a gazdag, főleg a Gazprom fő emberei által lakott faluban végzett magával alig egy hónappal később, az Ukrajna ellen indított orosz invázió másnapján, február 25-én Alekszandr Tyuljakov, a Gazprom Elszámolási Központjának főigazgató-helyettese. A 61 éves férfi felakasztott holttestére garázsának bejáratánál találtak rá. Sajtóhírek szerint a halála előtti napon alaposan helybenhagyták. A rendőröket gyanús körülmények között elküldték a helyszínről a Gazprom biztonsági szolgálatának tagjai. Úgy hírlik, hogy a kiterjedt holding költségvetésében méretes lyuk keletkezett, bár Tyuljakov halálakor még nem vetették be a cég elleni szankciókat.

Ez a két öngyilkosság kétségeket ébresztett a nyomozókban, akik nem tartják például valószínűnek, hogy a fájdalmakra panaszkodó Sulman ne engedhetett volna meg magának egy jó minőségű fájdalomcsillapítót. A tavaly év végi belső ellenőrzés arra enged következtetni, hogy az öngyilkosság valódi okai nem a lábtörés okozta fájdalmakban keresendők. Ráadásul ő és Tyuljakov egyaránt gyötrelmes halálmódot választott. Nehéz elhinni, hogy a Gazprom ilyen magas rangú alkalmazottai nem rendelkeztek otthon fegyverekkel, amelyekkel a pillanat tört része alatt végezhettek volna magukkal. A történetekben több a kérdés, mint a válasz.

Angliai otthonában találták holtan február 28-án az ukrán származású oligarchát, Mihail Watfordot. A rendőrség szerint a Szovjetunió összeomlása után az olaj- és gáziparban vagyonra szert tett üzletember halála megmagyarázhatatlan ugyan, de nem gyanús – idézte a Guardian a surrey-i rendőrség közleményét.
Holtan találták Vaszilij Melnyikov orosz milliárdost és családját előkelő lakásukban, a Moszkvától 400 kilométerre keletre fekvő Nyizsnyij Novgorodban. Mindannyian szúrt sebekbe haltak bele – jelentette a helyi sajtó március 24-én. A nyomozás szerint a Medstom nevű orvosi cég igazgatója megölte feleségét és gyermekeit, majd magával is végzett. Az eset nem sokkal azután történt, hogy Melnyikov és családja visszatért egy Maldív-szigeteki vakációról. Az Oroszország ukrajnai háborúja miatt bevezetett szankciókat követően vállalkozása az összeomlás szélén állt. Melnyikov cége elsősorban orvosi berendezések oroszországi importjával foglalkozott. A családi mészárlás előtti napon a cég egyik alkalmazottja váratlan és szokatlannak tűnő üzenetet kapott a 43 éves igazgatótól, amelyben arra kérte, hogy temessék édesanyja mellé.

Lőtt sebbel, holtan találták moszkvai lakásában a Gazprombank volt alelnökét, Vlagyiszlav Avajevet – jelentette április 18-án a TASZSZ. „Az előzetes verzió szerint Avajev megölte a feleségét és a lányát, majd öngyilkos lett” – hivatkozott az orosz állami hírügynökség egy forrásra, aki hozzátette, hogy családi konfliktus lehetett a gyilkosságok oka. A holttesteket egy rokon – mint utóbb kiderült: Avajev lánya fedezte fel, aki a dadustól értesült arról, hogy nem tud bejutni a lakásba, mert az ajtó belülről zárva volt. A később ismertetett részletekből rajzolódott ki, hogy az 51 éves Vlagyiszlav Avajev, a Kreml egykori tisztviselője, állítólag öngyilkos lett, miután 14. emeleti moszkvai luxuslakásában agyonlőtte feleségét, a 47 éves Jelenát, és 13 éves lányát, Mariját. A Kreml-barát médiát idézve a Daily Mail arról számolt be, hogy Avajev „több órán keresztül kínozta feleségét, mielőtt megölte volna”, mivel azt hitte, hogy a nő egy másik férfitól, a „Moldovába menekült” sofőrjétől terhes. Avajev állítólag többször lábon lőtte feleségét, hogy rávegye hűtlensége beismerésére.
Alig egy nappal később, április 19-én, több mint 3200 kilométerrel távolabb délkeletre, Spanyolországban egy másik oligarchát, Szergej Protoszenyát felakasztva találták. Feleségével és lányával késszúrások végeztek – tudósított Lloret de Marból a spanyol Telecinco tévécsatorna. A férfi mellett egy véres kést és egy baltát leltek. Protoszenya a Gazprombankkal szoros kapcsolatban álló Novatek gázipari vállalat korábbi alelnöke és főkönyvelője volt. A Telecinco szerint feleségével és lányával egy bérelt luxusvillában ünnepelte a húsvétot a népszerű üdülőhelyen. A rendőrséget a bordeaux-i családi házban tartózkodó fia, Fedor riasztotta, mert hiába tárcsázta családtagjait, senki sem vette fel a telefont. A helyszínre érkező rendőrök azután törtek be a házba, hogy az utcáról egy erkélyről lelógó holttestet láttak. A Mossos D’Esquadra, a katalán rendőrség megerősítette, hogy három haláleset ügyében nyomoz. A nyomozók elmélete szerint Protoszenya megölte feleségét és lányát, mielőtt magával is végzett – írta az El Punta Avui. Búcsúlevelet nem hagyott, és a testén nem voltak vérnyomok – állítja a portál. A helyzetet bonyolítja, hogy a bűncselekményhez használt fegyvereken – egy baltán és egy késen – nem találtak ujjlenyomatot – tudósított az Euronews spanyol nyelvű oldala.

Andrej Krukovszkij, a Krasznaja Poljana üdülőközpont főigazgatója lezuhant egy ösvényről, és vesztette életét – jelentette a TASZSZ május 1-jén.„Szerette a hegyeket, és békét talált bennük. A tragédia az acsipszi erődhöz vezető ösvényen történt. Az esés következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett” – tudatta közleményében az üdülőközpont sajtószolgálata. Krukovszkij 2019 óta vezette az üdülőközpontot, amely az orosz elnök egyik kedvelt téli pihenőhelye volt. Putyin – az elnöki hivatal honlapja szerint – személyesen vett részt Gazprom-vezetők kíséretében megnyitóján.

Alekszandr Szubbotin a sámáni kúra áldozata lett. Sámánok pincéjében halt meg a Lukoil egykori topmenedzsere a Moszkva melletti Mityiscsiben – tette közzé az ellenzéki Lenta egy Telegram-bejegyzésre hivatkozva május 9-én. A halála ugyanolyan rejtélyes, mint a többi, elhunyt orosz oligarcha esete. Magua sámán és felesége egy hétköznapi házban fogadta a klienseket, akiket hagyományosnak nem nevezhető gyógymódok segítségével kezeltek. A szertartások során varangymérget és kakasvért használtak, szükség esetén pedig kikérték a szellemek segítségét is.Az áldozat, Szubbotin rendszeresen igénybe vette a szolgáltatásaikat. Ezúttal arra kérte őket, hogy gyógyítsák ki a másnaposságából. A rendőrség szerint varangyméreggel kezelték, amit a bőrén ejtett bemetszésbe cseppentettek. Röviddel később Szubbotin szívrohamot kapott, a sámán azonban nem hívott mentőt, hanem az alvászavarok kezelésére használt, valeriána alapú Corvalolt adagolt a páciensnek, majd Szubbotint lecipelte a pincéjébe. Másnap reggel holtan találtak rá. A két ellentmondásos sámán Magua Flores (valódi nevén Alekszej Pingyurin) és felesége Tina Cordoba (Krisztina Teihrib) korábban külön-külön is vádakba keveredett, miután tavaly egy mexikói utazás során bántalmaztak egy sminkmestert és egy bloggert.

Az állami nyomozóknak azt mondták, hogy Szubbotin barátjuk volt, és tagadták, hogy fizetségért sámáni rituáléknak vetették volna alá.A 43 éves Alekszandr Szubbotin milliárdos, a Kreml-barát Lukoil energiaipari óriásvállalat korábbi igazgatósági tagja volt, majd a Finn-öböl partján létrehozott Új Közlekedési Vállalat (NTK) tulajdonosa lett.

Öngyilkosság? Dehogy, gyilkosság!

Egykori kollégáját, Avajevet, akit családjával együtt holtan találtak Moszkvában, meggyilkolták – ezt állítja a Putyinhoz kötődő Gazprombank egyik alelnöke. Az 50 éves Igor Volobujev, aki az invázió után, március 2-án menekült el titokban a gázszolgáltató bankjának moszkvai vezetői posztjáról, hogy hazájában, Ukrajnában harcoljon Oroszország ellen, váltig állítja: Avajev halála megrendezett. Merényletnek nevezte a multimilliomos Protoszenya spanyolországi halálát is. Volobujev cáfolta, hogy Avajev távozott a Gazprombank vezető alelnöki posztjáról. A banknál maradt, ahol hozzáférhetett a legelitebb ügyfelek számláihoz, beleértve Putyin körét és valószínűleg magát az elnököt is – mondta az egykori bennfentes. „Nehéz elhinni, hogy Avajev lelőtte a 13 éves lányát, a feleségét, majd öngyilkos lett. Véleményem szerint ez egy megrendezett öngyilkosság.” „Talán túl sokat tudott” – tette hozzá. „Ez egy nagyon hasonló helyzet, mint Protoszenya esetében” – mondta Volobujev.

Címkép: Maganov, aki kiesett az ablakon