Novogyevicsi temető – A nagyok békéje

Posted by

Kocsis Tamás
>Nem terveznek ugyan állami temetést,  írja az orosz Interfax hírügynökség, de  Mihail Gorbacsovot,  a 91 éves korában egy moszkvai elit korházban most elhúnyt  egykori szovjet főtitkárt  a Szvjetunió első és egyetlen elnökét  a felesége mellé temethetik a moszkvai Novogyevicsi temetőbe. Már az is politika, a javából, hogy  a Vlagyimir Putyin  részvétét fejezte  Gorbacsov családjánaka Kreml weboldalán közzétett táviratban,.  holott  korábban arról beszélt, hogy a  szovjet birodalom összeomlása az évszázad legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt “Gorbacsov politikus volt, és államférfi, aki nagy hatással volt a világtörténelem folyására” – írta  most az orosz elnök. -“Összetett, drámai változásokkal, széles körű külpolitikai, gazdasági és szociális kihívásokkal teli időszakban vezette országunkat. Látta a reformok szükségességét, és igyekezett megoldásokat javasolni az egyre sürgetőbb problémák. Történelmi hely Novogyevics,  a javából! A Wikipedia megfogalmazásában: a Novogyevicsij-kolostor Moszkva centrumának délnyugati részén, a Moszkva folyó kanyarulatában fekszik. A 1617. századi orosz építőművészet kiemelkedő, jó állapotban fennmaradt remeke, a Kreml után az orosz főváros egyik leghíresebb műemléke. Az épületegyüttest 2004-ben felvették az UNESCO világörökség listájára. A kolostort III. Vaszilij moszkvai nagyfejedelem alapította 1524ben.  Borisz Godunov a kolostor területén „fogadta el” a számára felajánlott cári koronát. Uralkodása idején (15981605) a fából készült védőfalat bástyákkal megerősített téglafallal váltották fel.

A kolostor területe a 16. század óta temetkezési hely, cári és híres arisztokrata családok, kiemelkedő egyházi és katonai vezetők nyughelye volt. A 20. század elején a kolostorfalon túl különálló temetőt nyitottak Novogyevicsi temető(wd) néven, ahol a művészet, a tudomány, a politika számos ismert képviselőjét temették el, sokuk síremléke ma is látható. Íme Novogyevics halottai Borogyino hőseitől  – Gorbacsovig. Lehet csodálkozni – törtönelmet, irodalom-. és művészettörténelmet tanulni!!

A teljes cikkben 55 kép van. Most csupán néhányat választottunk ki belőle.

A Vagankovskoe temető a kulturális örökség emlékműve. Nemcsak az elhunytak emlékeit őrzi, hanem a kiemelkedő szobrászok, művészek és építészek eredeti műalkotásait is. A legrégebbi temetkezések a főváros északnyugati részén összpontosulnak, ahol több mint 50 hektárt foglalnak el. A hivatalos adatok szerint a nekropoliszt 1771-ben alapították Orlov gróf parancsára. Azokban a távoli időkben az orosz császárné különleges erőkkel ruházta fel, hogy ellenálljon a tomboló pestisnek, és Vagankovo ​​falu közelében adott földet a halottak temetésére.

Bulat Okudzhava sírja

A járvány kioltása után itt találtak utolsó menedéket a nyomornegyedekből ismeretlenek, nyugdíjas katonák, szegényparasztok, kishivatalnokok és szegény városlakók. Ez körülbelül fél évszázadon át tartott, mígnem a 19. században megjelentek a kiemelkedő személyiségek temetkezései.

Vorosilov marsall sírja

A járvány kioltása után itt találtak utolsó menedéket a nyomornegyedekből ismeretlenek, nyugdíjas katonák, szegényparasztok, kishivatalnokok és szegény városlakók. Ez körülbelül fél évszázadon át tartott, mígnem a 19. században megjelentek a kiemelkedő személyiségek temetkezései.Napjainkban a temető leghíresebb látványossága az Ige feltámadása temploma. Grigorjev építész emeltette 1824-ben egy egykori templom helyén, amelynek emlékére ma egy rotunda áll a közelben.

Tragikus pillanatok

A Vagankovszkij temető több mint 100 ezer temetése drámai történelem nyomai. Itt van eltemetve:

 • a borodinói csatában elesettek (1812);
 • a khodynkai katasztrófa áldozatai (1896);
 • a sztálini elnyomások áldozatai (1930);
 • Moszkva védők (1941-42);
 • az augusztusi puccs áldozatai (1991);
 • gyermekszínészek, akik Dubrovkában haltak meg (2002).

Hírességek sírjai

A nekropolisz számos kiemelkedő személyiség utolsó menedékévé vált. Különösen itt találtak örök békét:

 • tudósok (V. Demihov transzplantáció, N. Tikhomirov rakétamérnök, K. Timirjazev természettudós, V. Dal lexikográfus, Sz. Usov zoológus);
 • V. Amfitheatrov főpap;
 • forradalmár N. Bauman;
 • színészek (V. Viszockij Szovjetunió Állami Díj kitüntetettje, G. Fedotova, a Birodalmi Színházak művésze, P. Mocsalov a romantika korszakának szimbóluma, V. Solomin Moszkva-díjas, A. Mironov, G. Vicin népművészek, M. Tsarev, E. Gogoleva, L. Filatov stb.)
 • festők (V. Surikov, A. Savrasov, V. Tropinin);
 • rendezők (S. Rostotsky, V. Pluchek, G. Chukhrai, Y. Zavadsky);
 • költők és írók (az új parasztlíra képviselője S. Jeszenin, szatirikus G. Gorin, Sztálin-díjas L. Osanin, prózaíró és bárd B. Okudzsava, drámaíró E. Permyak);
 • pék és filantróp I. Filippov;
 • A. Bahrusin, a Színházi Múzeum alapítója;
 • zenészek és énekesek (I. Talkov rockénekes, a kozmonautikai himnusz szerzője V. Migulya, lírai bariton Y. Gulyaev, folklorista D. Pokrovszkij, musical- és balettszerző, Y. Saulsky, E. Szvetlanov zongoraművész, cigányrománcok előadója V. Panina);
 • tornász és olimpiai bajnok M. Voronin;
 • labdarúgók (I. Netto, E. Streltsov, L. Yashin, N. Starostin).

Vlagyimir Viszockij sírja

Szergej Jeszenyin sírja

 

Lev Yashin sírja

A hírességek sírjai a Novogyevicsi temetőben – Moszkva leghíresebb és legrangosabb nekropoliszában – szerepelnek a “must see” kirándulási és turistautak listáján Oroszország fővárosában. A templomkertet a 19. század végén alapították a Novogyevicsi kolostor déli falánál. Ezt követően itt kaptak helyet jeles honfitársak, jeles politikusok, tudósok, művészeti emberek temetkezési helyei. Borisz Jelcint, az Orosz Föderáció első elnökét a Novogyevicsi temető 6. helyén (központi sikátor) temették el. A széles sírkövön monumentális ráncokban egy vörös porfírból, égszínkék bizánci mozaikokból és fehér márványból készült orosz trikolór feküdt.

Hruscsov, Az SZKP Központi Bizottsága első titkárának és a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökének sírköve. 1958-1964 között Nyikita Szergejevics Hruscsov megerősíti azt a ki nem mondott szabályt, amely szerint a megszégyenült államférfiakat nem temették el a Kreml fala közelében. A szovjet vezető nehéz politikai sorsát szimbolikusan tükrözi a Hruscsov fia megbízásából készült Ernst Neizvestny sírköve. Az egyszerű, maximális portrészerűséggel faragott első titkár arcát szögletes szkafanderként fehér-fekete függőleges kompozíció veszi körül – a fényes kommunista jövőbe vetett hit és a tömeges elnyomás sötét öröksége..

A Novogyevicsi nekropoliszban hatalmas gondolkodókat, tudományos irányzatok és iskolák alapítóit temették el. A briliáns elméleti fizikus, a Nobel-díjas Lev Landau sírkövét Ernst Neizvestny készítette. Három homorú szakaszból kialakított fémoszlopon egy sötét gránittömb nyugszik egy tudós mellszobrai portréjával. A Novogyevicsi temetőben eltemetett zeneszerzők között van Szergej Prokofjev és Dmitrij Sosztakovics.
A nagy klasszikus Nyikolaj Gogolt a Danilovszkoje temetőben temették el. 1931-ben, a kolostor templomkertjének felszámolása során, a vallásellenes harc közepette az író hamvait a Novogyevicsjei temetőbe szállították. 1952-ben a régi kőlábú kereszt helyett az új sír fölé szobrászati ​​emlékművet állítottak fel „A szó nagy orosz művészének a Szovjetunió kormányából” felirattal. 2009-ben a sírkő ismét elnyerte korábbi megjelenését: csak egy kő és csak egy kereszt. Gogol eredeti sírján található egy különleges, göröngyös felületű fekete követ, amely a Golgotához hasonló – Krisztus keresztre feszítésének helye – sírkőként került a szó másik mestere – Mihail Bulgakov – temetésére.


A Novogyevicsi temető egésze az írók és költők igazi panteonjává vált. Itt Anton Csehov újorosz stílusban fehér sztéllé alatt nyugszik.  A Vlagyimir Majakovszkij hamvait tartalmazó urnát egy hatalmas sötétszürke gránitlap alá temették. Alekszej Tolsztoj domborműves profilját ábrázoló, a szovjet rezsim által kedvesen kezelt medaliont legmonumentálisabb műveinek – a Nagy Péter és a Séta a gyötrelemben című regények – szereplőinek szoborképei kísérik. , Andrej Voznyeszenszkij sírján nincsenek szobrok vagy portrék. A saját terve alapján készült sírkő sötét gránit ferde csiszolt felülete. Mintha egy nagy kőgolyó készülne végiggurulni rajta, ami csak egy kis bronz feszületet tart vissza a gyors mozgástól a lejtőn.

A száz éve követett, valódi érzelmek színészi technikájának szerzője, Konsztantyin Sztanyiszlavszkij a Novogyevicsi temetőben nyugszik egy vörös gránitlap alatt. Rajta van egy fehér függőleges függöny sztélé a Moszkvai Művészeti Színház emblémájával – egy sirály, tetején egy nagy ortodox kereszt.Sztanyiszlavszkij közvetlen követőjének, Jevgenyij Vakhtangovnak a sírján egy bronz nőalak látható, akinek szomorúan meghajolt arcát köpeny takarja.  Az egyedülálló tehetségű színész, Innokenty Smoktunovsky domborműves profilja kerek medálban van megörökítve egy szürke sírkőben. Vjacseszlav Tyihonov bronz szobra a Stirlitz cserkész szerepében játszó színész képét reprodukálja. Oleg Efremov sírján fehér márvány lekerekített sztélé található, domborműves ortodox kereszttel. A Ljudmila Gurchenko emlékműve a csiszolt fekete gránitot és a hófehér márványt ötvözi a színésznő egész alakos szoborképével. Jurij Jakovlev sírját fehér márvány nyolcágú kereszt árnyékolja be, amelyet Csehov sírkő stílusában díszítettek. A nagyszerű komikus, Jurij Nikulin örökre bronzba kerül, egy alacsony járdatalapzaton ülve.

 

Véletlenül betévedt ide: a „Virtuális temető. Hírességek sírjai.” Nincs ebben semmi új – a Ying-ben már régóta vannak nekropoliszok és temetők, amelyeket vigasztalhatatlan rokonok rendeznek be szeretteiknek, rokonoknak és barátaiknak, sőt vannak nekropoliszok háziállatok számára – szeretett, de elhunyt kutyák, macskák, madarak …Ennek az oldalnak a szervezője elindított egy projektet, amelyet a hazai hírességeknek szenteltek, és megkezdték a bank feltöltését az elküldött anyagok terhére.

Letöltöttem egy tucat fényképet az írók sírjairól…

A “Virtuális temető” oldal íróinak sírjai Hírességek Sírjai:

Puskin Alekszandr Szergejevics (1799-1837)

eltemették A.S. Puskin a szvjatogorszki kolostorban (ma Puskinskie Gory falu, Pszkov régió).


 

A. P. Csehov 1904. július 2-án (15-én) halt meg a németországi Badenweiler városában; Moszkvában temették el a Novogyevicsi temetőben

Dosztojevszkij Fjodor Mihajlovics (1821-1881)

Eltemették F.M. Dosztojevszkij az Alekszandr Nyevszkij Lavra Tikhvin temetőjében (Művészek Nekropolisza), Szentpétervár.

Tolsztoj Lev Nyikolajevics (1828-1910)

Yasnaya Polyanában (ma Tula régió Shchyokinsky kerülete) temették el, de nem a temetőben, hanem a régi Zakaz erdőben, a szakadék közelében, ahol gyermekkorában a jóság és az igazságosság varázslatos zöld botját kereste.

Címkép: Hruscsov sírja