Ha te nem lettél volna…

Posted by
Békési László
>Kedves Gorbacsov! Ezt a képet 1991. június 13-án titokban készítettem a Szovjet Hadsereg Déli Hadseregcsoport mátyásföldi parancsnokságán, az őrzászlóaljnál, a tábornok utolsó tolmácsával, aki 3 nappal később utolsóként elhagyta az országot. A kép a szovjet hadtörténetről Londonban, Prágában, Moszkvában és Szentpéterváron megjelent Oroszországról írt könyveim egyikének előszavába illesztve bejárta a világot.
Ha nem lettél volna, talán még ennek a kárpátaljai magyar srácnak a fia is nálunk szolgál és soha nem leszünk szabad ország. Ha nem lettél volna, Oroszország élén még mindig KGB-s állna és munkatáborra ítélnék a kritikus punk zenészeket és ellenzéki politikusokat és még mindig lőnék egymást az örmények és azeriek. Ha nem lettél volna, a magyar egyetemeken, tudományos életben hemzsegnének a mindenkit kiszolgáló gátlástalan MSZMP-sek, agit-proposok, akiktől nem győznek praktikákat tanulni a fiatal csinovnyikok, az MNB élén egy MSZMP-s állna és még mindig az osztályidegen kisvállalkozókon, maszekokon verné el a port az állam, ha nem lettél volna, országunkat még mindig egy KISZ-titkár vezetné. Ha nem lettél volna, máig nem tudnánk, kik voltak ügynökök. Ha nem lettél volna, ma is lisztért, cukorért és csikrefarhátért állnának sorba a nyugdíjasok. Ha nem lettél volna, Magyarországon személyi kultusz lenne. Ja, hogy ezek mégis így vannak? Hát ezt szégyellem.
Mihail Szergejevics, te mindig is tudtad, mikor kell valamit abbahagyni, mikor kell csendesen lelépni és hagyni, hogy a dolgok csenben menjenek a maguk útján. Most megleptél mégis haláloddal. Rajsza már várt, majd mutatja, mint a nyolcvanas években: nézd, terveztem egy új Rakéta órát és kész a vacsora is!

Ma Érted szól a cselovek na lunye! Minden jót Gorby!

A szerző nem azonos Békesi László közgazdásszal, politikussal