Befelé hugyozni a sátorba

Posted by
Lendvai Ildikó
>Lázár János önironikusan jellemezte a kormányba való visszahívását. A Tranzit Fesztiválon azt mondta, erről Kennedy jut eszébe, aki alelnöknek választotta a kedvencének nem nevezhető Johnsont: “Sokkal jobb, ha kifelé hugyozik a sátorból, mintha befelé hugyozna”.
Úgy látszik, ez vándoranekdota -én egy FBI-elnök kinevezésével kapcsolatban ismertem-, de tagadhatatlanul jól jellemzi a helyzetet.
Csakhogy mi van akkor, ha a fenti megfontolásból kiválasztott miniszter végül befelé is … izé… szóval kielégíti természetes szükségleteit?
Lázár János most ezt tette. Befelé. Okos ember, nyilván tudja, mit miért csinál, mindenesetre ritka kellemetlen helyzetbe hozta minisztertársát.
Közölte: Navracsics tárgyalópartnerei Brüsszelben kokainista gazemberek.
Ha valami, hát ez sokat lendít a számunkra létfontosságú tárgyalások sikerén. Azonnal megnyeri a másik fél jóindulatát, az egyszer biztos.
Sok mindenki nem lennék most, de Navracsics biztosan nem. Elég nehéz lesz elmagyaráznia az Unióban, hogy á, ugyan, ne tessék ezt komolyan venni! Egyszerűen arról van szó, hogy nálunk a nép szolgálatától végsőkig kimerült kormánytagok folyamatos nyelvbotlásokat követnek el.
Köztudott, hogy a miniszterelnök Tusnádfürdőn fajkeveredés helyett igaziból kulturális keveredést akart mondani, csak összekeverte a “kultúra” és a “faj” szót. Hiszen olyan hasonlóan hangzanak. Lázár pedig végképp nem kokainistára gondolt, -hogy is tehetne ilyet-, csak eszébe jutott egy barátja: a Kóka községbeli Pista. Ez a kókai Pista a nagy példaképhez, Mészáros Lőrinchez hasonlóan szintén gázszerelő. Lázár talán kicsit hadart, de nem tehet róla, ha volt, aki a “Kókai Pista gázember”-t “kokainista gazember”-nek hallotta.
Persze amilyen rosszhiszeműek ezek Brüsszelben…