Elég ha Oroszország belerokkan a harcokba

Posted by

Tarjányi Péter
>Ismét több elemzést olvastam, amelyek arról szólnak, hogy a Nyugat szankciói nem vezetnek eredményre Oroszország háborús tevékenységének lezárása kapcsán. Egyszerűen érthetetlen számomra a gazdasági elemzők rövidlátása… Meg kell értenünk, hogy Moszkva nem egy gazdasági háborúban van CSAK!!!! Nyílt fegyveres konfliktusban is, ahol alsó hangon 15-20 ezer halott és megközelítőleg 40-45 ezer sebesült a humán, és fegyverzeti, technológiai szempontból sok 10 milliárd dolláros az anyagi veszteség az elmúlt 6 hónapban…
Az, hogy Oroszország bajban van jól mutatja, hogy egyre több rendelet születik Putyin keze által amiben például a újabb 90 ezer embert volt kénytelen küldeni Kijev ellen…A gazdasági elemzők rendszeresen kihagyják az “egyenletből” a Nyugat fegyveres erejét ami félelmetesen erős ÉS!!! egyre több eszközzel erősíti Ukrajnát illetve gyengíti Moszkvát. Ne legyen kétség Oroszország pusztul. Ugyan kemény telünk lesz, lehetnek tiltakozások, sőt megbukhatnak EU-s kormányok DE Oroszország a fennálló fegyveres konfliktus miatt nem tud CSAK a szankciók ellen küzdeni. Helyt kell állnia Kelet es Dél-Ukrajnában fegyveresen, helyt kell állnia a hadianyagok gyártásában otthon, toboroznia, kiképeznie, felszerelnie kell rendszeresen 10 ezreket, akik néhány hét es hónap múlva meghalnak, megsebesülnek, és közben kommunikációban “eladni” azt az orosz közvéleménynek, hogy a “különleges művelet” sikeres. És igen hihetetlen, felfoghatatlan tartalékai vannak nyersanyagok tekintetében a Kremlnek, de ez önmagában kevés. Csak a szankciók és csak egy gazdasági háború megtörténte esetén az összes gazdasági elemzővel egyetértenék, de a helyzetre való komplex rápillantás után nem lehet, nem szabad “temetni” a Nyugat lépéseit… Nyílt háború, gazdasági háború, humánerőforrás háború és kommunikációs háború zajlik EGYSZERRE!!! Moszkvának mindben nyernie kell, csak így mondhatja magát a végén győztesnek…És van még egy forgatókönyv amivel a pénzügyi, közgazdász elemzők nem számolnak. Ez pedig az, hogy a Nyugati stratégiában első pillanattól jelen van az a gondolat, hogy Ukrajnán keresztül el lehet érni Oroszország nagyhatalmi ambícióinak ellehetetlenítését.
Nem szükséges Ukrajnának győzni, nem szükséges a határokat visszaállítani elég ha Oroszország belerokkan a harcokba ugyanúgy mint a 80-as években Afganisztán kapcsán…Természetesen eközben Ukrajna is pusztul, de ez a Nyugati döntéshozókat valójában nem érdekli. Hideg logika mentén a Nyugat felvállalja a nehézségeket, igyekszik lépni az orosz energiafüggőség megszüntetése irányába, fegyverkezni, de nem harcolni nyíltan Moszkvával, és tovább bírni a nehézségeket mint Oroszország. Meg kell értenünk a szankciók a “harci” repertoár egy részét képezik és szükségesek. Így egyben vizsgálva kell a teljes konfliktusra ránéznünk mindennap, mert az egy-egy részletre kiterjedő elemzés totálisan félrevisz.

Címkép: Orosz halottakat hűtőkamionba raknak