Posted by
Iványi György
>Néhány szemelvény, szívből ajánlom Vàncsa teljes szövegét. Csak egy reklàmot kell megnézni.
“A magyar nemzet köztudottan katonanemzet, mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy katonazenekari fesztiválon, bejelentése különösebb visszhangot nem váltott ki. (…) Részint nyilván azért, mert pártunk és kormányunk vezetői ennél általában jóval nagyobb sületlenségeket mondanak, igény esetén naponta több alkalommal is, másrészt mert szokva vagyunk ahhoz, hogy a honvédelmi tárca élén különös figurák bukkannak elő. Für Lajos, Münnich Ferenc, Farkas Mihály, Veres Péter, Kun Béla, Wekerle Sándor (…) józanabb országokban hadügyminiszteri munkakörbe nem okvetlenül a hozzájuk hasonlókat keresik.
(…)
A magyar csak volt katonanemzet, közelebbről 899-től 970-ig, amíg erre a szakmára Európa-szerte kereslet mutatkozott, a konjunktúra elmúltával viszont át kellett képeznünk magunkat földművelővé. Jó, nem teljesen, hiszen Mátyás haláláig, ahogy a kerettanterv is mondja, olykor-olykor még labdába rúghattunk, aztán annak is vége szakadt. Utolsó nagy lehetőségünk volt 1683, amikor a Bécset ostromló törökökhöz csatlakozhattunk, ekképpen védelmezve a keresztény Európát a pogányok ellen. Kara Musztafa ugyanis önsorsrontó karakter volt, de jó ösztönökkel, így aztán megérezte, hogy amibe mi beletenyerelünk, abból nem sül ki semmi jó. Halálvágy munkált benne, veresége után meg is kapta a szultántól a selyemzsinórt, mi pedig részévé váltunk a Habsburg Birodalomnak, történelmünknek valószínűleg ez az utolsó pozitív mozzanata.
Légy a levesben, hogy ez viszont az első világháború vesztes oldalához tartozásunkban és így a történelmi Magyarország széthullásában konkludált, viszont történhetett volna mindez rosszabbul is.
(…)
De vajon nem lehetséges-e, hogy tévedünk, hogy Árpád vére igenis katonanemzet maradt mindmostanáig, mi pedig badarságokat zagyválunk összevissza? Bizony ez nagyon is lehetséges, már csak azért is, mert magyarázná, mért vált belőlünk Európa hülyéje a rendszerváltozás után, viszont dicső fajunkat ez a verzió még előnytelenebb színben tünteti fel. Ez ugyanis arról szól, hogy eredeti szakmánkban bő ötszáz esztendeje nem tudunk érvényesülni, annyi eszünk viszont, hogy kitanuljunk egy új mesterséget, nem volt, és ha így megy tovább, nem is igen lesz.

Címkép: A kormányszóvivő lődöz