Törökország a keskeny pallón – Erdogan Ukrajna és Oroszország között manőverezik

Posted by
Danube Institute
Ankara a háború eleje óta fontos harmadik szereplője az ukrán konfliktusnak, s igyekszik a lehető legnagyobb hasznot húzni annak dinamikáiból. Az Atlantic Council szakértői értékelték a kis-ázsiai ország jelenlegi helyzetét. Erdogan elnök Lvivben járt augusztus 18-án, hogy találkozzon Zelenszikj elnökkel, s közvetíthessen Ukrajna és Oroszország között. Ez már a sokadik próbálkozása Ankarának arra, hogy mediáljon a felek között, s egyúttal azt is jelzi, hogy mi a háború jelenlegi helyzete. A törököknek ugyanis egy nagyjából döntetlen kimenetel az érdeke, az orosz nagyhatalmi pozíciók megmaradásával, de egy tőlük független Ukrajnával. A törökök alapvetően Ukrajnát támogatták és támogatják a Bayraktar drónok folyamatos és hatékony szállításával, és a Boszporusz lezárásával az orosz hajók előtt. A legutóbbi gabonamegegyezést is az ő segítségükkel hozták tető alá. 

 

Ha Oroszország elbukna, vagy nagyon nehéz helyzetbe kerülne, Törökországnak jelentősen romlanának a pozíciói. Egyrészt Ankara mindig keres a Nyugattal szemben ellensúlyt, és ez egy orosz vereség esetében eltűnne, vagy legalábbis meggyengülne. Ha pedig az oroszok szorult helyzetbe kerülnének – és érzékelnék, hogy ebben komoly része van Törökországnak– mind a szíriai, mind a karabah-i konfliktusövezetben komoly károkat okozhatnak a törököknek. Karabahban az azeriek elleni örmény támadások támogatásával, Szíriában a felkelők biztonsági zónájának a lerohanásával. A szíriai helyzet romlása veszélyeztetné Izrael helyzetét is, amellyel a török kapcsolatok nemrég normalizálódtak. Ennek megfelelően Ankara igyekszik nem maga ellen fordítani az oroszokat.

Ezenkívül Törökország egyelőre jól kihasználja az oroszok nyugati blokádjának lehetőségeit is. Számos orosz cég Kis-Ázsiába helyezte át a központját, hogy elkerülhesse az anyaországa elleni szankciók hatásait. A befolyó orosz tőke jót tesz a rettenetes állapotban levő török gazdaságnak és egyre inkább felkelti a Nyugat figyelmét is. Ennek megfelelően Ankara próbál nélkülözhetetlen lenni az atlanti térségben is. A törököknek komoly szerepük volt az azeri gázüzlet nyélbe ütésében, és Ankara mindent megtesz azért, hogy a Nyugatnak segítséget nyújtson a közeledő gázválság átvészelésében. Kérdéses ugyanakkor, hogy meddig játszhatja ezt a kettős játékot. Jelenleg van egy olyan ideális pillanat a frontokon a törökök számára, amelyet nem véletlenül próbálnak megőrizni. Oroszország nyert területet, nem rokkant meg, de nem is győzött teljesen. Ukrajna szilárdan, bár megtépázva áll. Erdogan tehát a saját szempontjából legjobb pillanatban érkezett Lvivbe.