Ellopták Churchillt

Posted by
Livia Albeck-Ripka and 

 

>Ez az államférfi leghíresebb fényképei közé tartozik. Winston Churchill, brit miniszterelnök, csípőre tett kézzel néz szigorúan. A kép eredeti, dedikált példánya évtizedek óta egy ottawai hotel falán lóg. Pénteken azonban egy alkalmazott észrevette, hogy valami nincs rendben a fotóval, amelyet a neves portréfotós, Yousuf Karsh készített. A keret ferdén állt. Nem illett a falon lévő többi képhez. A szálloda, a Fairmont Château Laurier felhívta Jerry Fieldert, Karsh úr hagyatékának igazgatóját, az úgy vélte, “kizárt”, hogy a képet másolatra cserélték volna.Aztán küldtek neki egy közeli képet arról a szignóról, aminek Karsh úr aláírásának kellett volna lennie. “Megdöbbentem” – mondta Fielder úr, megjegyezve, hogy a képet meghamisították. “Ez rablás volt.”

A fénykép 1941-ben készült, amikor Churchill a második világháború idején beszédet mondott a kanadai parlamentben.  “Dübörgő oroszlánnak” nevcézték a brit vezetőt vad tekintete és a dacosság miatt, amelyet sokak szerint megörökített a fotó. Ez a fénykép az akkor 33 éves örmény kanadai Karshot nemzetközi hírnévre emelte. A későbbiekben Ernest Hemingwayt, Dwight D. Eisenhowert, Georgia O’Keeffe-et és Nyikita S. Hruscsovot is fényképezte.

Karshnak különleges kapcsolata volt a Fairmont szállodával: Ott rendezte meg 1936-ban első kiállítását. 1972-ben megnyitotta fotóstúdióját az épületben. Később ő és felesége, Estrellita Karsh ide költözött. “Olyan sokat utaztunk, hogy nehéz volt fenntartani a nagy otthont” – mondta a 92 éves Karsh asszony kedd este telefonon. “Szerettem” – tette hozzá – “mert egy szálloda olyan, mint egy kis város”. Ő és 2002-ben elhunyt férje a Churchill eredeti lenyomatát – több mással együtt – a szállodának adták, miután közel két évtizeden át ott éltek. Karsh asszony elmondta, hogy amikor megtudta, hogy a kép eltűnt, hitetlenkedett.

 

A Fairmont szálloda kedden közleményben tudatta, hogy tájékoztatta a helyi hatóságokat a kép eltűnéséről, és elővigyázatosságból eltávolította az épület olvasótermében lógó többi fényképet. “Mélységesen elszomorít bennünket ez a szemtelen tett” – mondta Geneviève Dumas, a szálloda vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a szálloda hihetetlenül büszke arra, hogy a Karsh-gyűjteménynek ad otthont. A CTV Newsnak adott interjújában elmondta, hogy a közönség fotókat küldött be magáról a híres kép előtt, amelyekből kiderült, hogy valamikor december 25. és január 6. között készült. A szálloda arra kér mindenkit, aki látott vagy észrevett valami szokatlant a szállodában ebben az időszakban, hogy vegye fel velük a kapcsolatot – tette hozzá Dumas asszony.

Fielder úr, Karsh úr hagyatékának igazgatója elmondta, hogy a lenyomat egy eredeti negatívról készült, amelyet Karsh úr készített a Château Laurier műtermében. Elmondta, hogy a kép 20 x 24 hüvelyk méretű, fotópapírra nyomtatott és archív kartonra rögzített. Amikor Karsh úr 1992-ben bezárta stúdióját, a negatívokat a kanadai könyvtárnak és archívumnak adták át – mondta. Fielder úr szerint másolatokat nem engedélyeztek; az egyetlen létező nyomatok azok, amelyeket maga Karsh úr készített 1992 előtt. A CBC szerint az ottawai rendőrség nyomoz az eltűnés ügyében. A hatóságok kedden nem reagáltak a további kommentárra vonatkozó megkeresésre.

Karsh úr “Roaring Lion” (Bömbölő Oroszlán) című fotójának egy másik, eredeti, dedikált példánya 62 500 dollárért kelt el a Sotheby’s aukcióján 2020-ban. A híres kép, amelyet Karsh úr Churchillről készített, azt követően készült, hogy a fotós meghívást kapott Mackenzie King kanadai miniszterelnöktől, hogy meghallgassa Churchill 1941. december 30-án a parlamentben elmondott “villanyozó” beszédét. Karsh úr, aki alig várta, hogy lefényképezhesse Churchillt, már előző este felállította a fényeket és a kamerát – olvasható Karsh úr honlapján.
“Churchill láthatóan meglepődött.
“Mi ez, mi ez?” – ugatott, amikor Mr. Karsh bekapcsolta a reflektorokat.

Bár Churchill bosszús volt, hogy nem szóltak neki a fotózásról, mégis meggyújtott egy szivart, és közölte Mr. Karsh-hal, hogy csak egy lövése van.
Mr Karsh odatartotta a hamutartót, de Churchill tovább pöfékelt.
“Bocsásson meg, uram” – emlékezett vissza Karsh úr, miközben elkapta a szivart. “Mire visszaértem a kamerámhoz, olyan harciasnak tűnt, hogy akár fel is falhatott volna” – mondta Karsh úr. “Abban a pillanatban készítettem a fényképet.”

Bár Karsh úr azt mondta, tudta, hogy fontos képet készített, “aligha álmodhatta, hogy ez lesz a fotográfia történetének egyik legszélesebb körben reprodukált képe”. A kép 2016-ban a Nemzetközi Churchill Társaság szerint a brit ötfontos bankjegyen is szerepelt. Karsh asszony szerint “szomorú és ostoba dolog” volt ellopni a fényképet. “Remélem, hogy elfogják az illetőt”.

Címkép: