Számbavettek

Posted by
Lendvai Ildikó
>Annyira jó, hogy az Állami Számvevőszék két ellenzék-vegzálás között tudott egy pici időt szakítani, hogy tisztázza a helyzetemet. Államilag számbavette, hogy túl sok van belőlem mint diplomás nőből. (Nem azért, de nekem az érettségizettek is gyanúsak. Egyáltalán, aki írni-olvasni tud. Még a végén nő létükre kedvet kapnak továbbtanulni.)
Számomra persze nem új a felismerés, mások is sokalltak már, itt a fb-on is többen megírták, hogy duguljak már el, élvezzem inkább a boldog nyugdíjas éveket, ahogy manapság a nyugdíjasok általában teszik, hallom is tőlük a boltok pénztárainál. De mégis más ugyebár, hogy ezt államilag is megerősítik.
Azt viszont eddig nem tudtam, hogy létem önmagában veszélyezteti a pozitív demográfiai folyamatokat plusz az ország versenyképességét. Merthogy az ÁSZ kutatása szerint egyrészt a diplomások nem szülnek eleget (ez mondjuk statisztikailag nem igaz, de mindegy), másrészt a nőies tulajdonságok előtérbe kerülése háttérbe szorítja a koncentráció képességét és a versenyszellemet.
A tanulmány szerint csak meg kell nézni egy dekázó kisfiút, és már láthatjuk, hogy a férfiak mekkora koncentrációval és intenzitással tudnak feladatokat végezni. A lányok meg nyilván képtelenek erre. Hosszú haj, rövid ész, mondták nagyon helyesen régen, de ezekben a dekadens időkben a fiúknak gyakran hosszú, a lányoknak meg rövid haja van. Valószínűleg Brüsszel tehet róla. Így aztán hiányzik a biztos eligazodási pont, ezért is kellett az ÁSZ tanulmánya.
Csakhogy. Én is láttam koncentráló kisfiúkat -fiam és fiúunokáim vannak. De vajon látott-e az ÁSZ engem, kérdem én, miközben a tükörben meredten koncentrálok, minden mást kizáva, az orrom tövében megjelenő új ráncra? Ehhez képest egy dekázás intenzitása semmi. Szóval rajtam nem múlik a versenyképesség, az biztos. Tessék ezt újragondolni, kérem!
Ahogy én látom, koncentráció és intenzitás terén az ÁSZ-nak inkább a saját portája előtt kellene kicsit sepernie. A honlapjuk szerint a Számvevőszék “a közpénzek őre”, “a demokrácia pénzügyi garantőr szervezete”. Hát nem tudom, de mintha ebbe a közpénz-őrzésbe nem ártana egy kicsivel több intenzitást és koncentrációt belenyomni.
Nem zárnám ki, hogy az a hiba: az elnök férfiú minden ezirányú képességét sajnálatosan felhigítja a két női alelnök. Na persze diplomások.
Mit várhatna tőlük az ember?!