Best of jiddish

Posted by
Hajdú Tamás
>Számos jiddish szót használnak a magyar nyelvben.
Nem akarom elmismásolni a dolgot, de ismertem egy pacákot, akinek volt egy rahedli steksze, soha nem volt sóher, ellenben mindig nagyon smucig volt. Folyamatosan sisere had vette körül, de ő stikában tudta tartani, hogy van pénze. Honnan volt? Nem szeretett melózni, de nem volt egy mesüge, mindig feltalálta magát, állandóan bóvlikkal handlézott. Volt egy nagy behemót haverja, akivel sokat haknizott , szabad idejében lébecolt, stírölte a zsugásokat, sokat kibicelt, de volt, hogy a haverok megbízták, hogy heszöljön. Ilyenkor majrézott, és figyelte a trét.
Eredetileg nagy csóreszben nőtt fel, később ajser lett. Tele volt éccákkal. Igazi éceszgéber volt. Mindig kerülte a balhékat, de azért a balekokat kihasználta. Sokszor már csak ugy brahiból a haveroktól egy két dolgot elcsaklizott, akár még a csehóban is. Sokan mondták neki, hogy nem kóser, de ő dafke csinálta. Féltették, hogy gajdra megy az egész élete. Mindig volt nála egy halef, és nem félt a hírigtől sem. Sokszor fölöslegesen hergelte a srácokat, míg azok herótot nem kaptak tőle. Volt egy jampec időszaka, akkor sokat járt csehókba, nagy jattokat adott, igazi baldover volt. Steksze bis gramaboj mégis sokat lejmolt. A májsze szerint még markecolt is, ami miatt majdnem beklapszizták. Mázlija volt, hogy mesümed ismerőse elmismásolta a dolgot. Szóval azt lehet mondani, hogy volt vér a pucájában. Dafke sokszor slamasztikába került, főleg amikor nepperkedett, mindig mólés volt, nagy sleppel közlekedett és simlis volt. Egyszer elkapták, de amikor a smasszer nem figyelt oda, mert tajtsiker volt, akkor ő télakolt.
A steksz ellenére elég topis volt, tré ruhákban járt, de ő ezt csak tréfának vette. Amikor szemére vetették, hogyan él , csak annyit mondott : zágson és tovább látogatta a zengerájokat. Ott mindig nagy jajemeket adott .Több gané haverja is volt, akik valószinüleg már gajdeszra kerültek azóta. Nem hiszem, hogy bárki is kaddisht mondott volna értük.  Szerette a soletet és a slivovitzát. Egy időben egy kibucban lakott, ott ő lett az oberhohem de aztán beütött a krach. Elfogyott a lové és nagy lett a coresz. Ajvé,mondta a haveroknak, legjobb lesz, ha lefalcolok.