Éghajlat határok nélkül

Posted by
Ferber Katalin
>Tegnap került nyilvánosságra a Climate without border (azaz a az Éghajlat határok nélkül) nemzetközi szervezet tiltakozó és szolidaritást kifejező nyilatkozata a magyarországi meteorológusok elbocsátása ügyében. Többször végigolvastam az aláírók mellett szereplő intézmények és országok neveit, s meglepődve látom, hogy a japán NHK TV (vagyis a közszolgálati TV csatorna) egyik embere is köztük van. (Valószínűleg a TV-ben óránként szereplő időjárásjelentés egyik szakembere.) Japán időjárás-előrejelzése a világ egyik legpontosabbja.
Rengeteg pénzbe kerül természetesen, rengeteg szakember messze az átlag feletti szakértelme szükségeltetik e végeredményhez, ugyanis komoly tévedések, vagy egyszerűen pontatlan előrejelzések óriási gazdasági és emberi károkat okozhatnak az egész országban. Japán ahogy a meteorológiai szakemberek hívják “időjárástemető” azaz sokféle éghajlati esemény egyszerre hat az országra. Van tájfun, van hatalmas esőzés, (a földcsuszamlás veszéllyel együtt), van hirtelen légköri változás, hőmérséklet ingadozás, remélem nem felejtettem ki semmi lényegeset laikusként.
A szigetország szakemberei (most csak a meteorológusokról van szó) nemigen hallatják nemzetközi fórumokon a hangjukat, nemcsak azért, mert Japán időjárásviszonyai meglehetősen szélsőségesek, hanem azért mert meteorológusoknak jottányi köze sincs sem a politikai pártok belső vitáihoz, sem pedig a rezsim sokféle, a kívülálló laikusok számára követhetetlen presztizs-harcaihoz. Ők csak a dolgukat végzik, nem választás útján lesznek meteorológiai szakemberek hanem szakmai színvonaluk alapján kinevezik őket. Hogy hány milliméter eső esik, hogy a tájfun milyen szélsebességet hoz és azt milyen sebességgel, azt például a tájfun idején óránként közli a TV és a rádió is. (Az előbbi fontosabb, mert térképen látható.)
Most pedig, a világ meteorológiai szakemberei számára, köztük a japán meteorológusok számára kétséges, hogy Magyarországon van-e és lesz-e szakmai alapú időjárásjelentés. Fiatal koromban mindig a Petőfi Rádió időjárás-és vízállásjelentését hallgattam (mert annak befejezése után jött az engem érdeklő műsorok valamelyike, például a Táskarádió.) “Hajóvonták találkozása tilos, hangzott el többször is, amit akkor nem értettem, de megszerettem ezt a felszólítást, pontosabban tiltást. “Szakmák találkozása tilos”- de ez nem hangzik el jelenleg egyetlen magyarországi rádióadó előrejelzésében sem. Sajnos. FK