Ausztriától Új-Zélandig bekerült a hírekbe az OMSZ vezetőinek kirúgása

Posted by
hvg.hu
>Bejárja a világsajtót Radics Kornélia és Horváth Gyula elbocsátásának híre.Az osztrák, a német, a francia, a brit, de még az új-zélandi médiában is megjelent, hogy menesztették az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két vezetőjét az augusztus 20-ai tűzijáték lefújása nyomán. Radics Kornélia elnököt és Horváth Gyula szakmai elnökhelyettest a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter mentette fel azonnali hatállyal hétfő este.

Az OMSZ szombaton olyan időjárás-előrejelzést adott, amely alapján a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs szűk nyolc órával a tervezett, 21 órás kezdés előtt a tűzijáték elhalasztásáról döntött. Ahogy korábban megírtuk, arról semmilyen nyilvános formában elérhető információ nem áll rendelkezésre, hogy pontosan kik hozták meg ezt a végső döntést. Annyit tudni, hogy a testület ülésein részt vesznek az „érintett szervek” képviselői, az MTI tavalyi közlése alapján annyi biztos, hogy egy tag az OMSZ-t is képviseli.

Az osztrák Die Presse megemlítette, hogy Palkovics nem fűzött indoklást az elbocsátások bejelentéséhez. Felidézték azt is, hogy az OMSZ előrejelzésében az szerepelt: 75-80 százalékos a valószínűsége annak, hogy vihar lesz Budapesten szombat este, de nem alakult ki zivatar. Arra is kitértek, hogy a „jobboldali-populista kormányhoz közeli média” ezután azzal vádolta meg a szervezetet, hogy téves előrejelzéseket szolgáltatott, és emiatt halasztották el a hagyományos látványosságot.

Emlékeztettek arra is, hogy 16 éve öt ember meghalt és több mint 300 megsérült, amikor a budapesti tűzijáték idején vihar alakult ki, a nézők pedig pánikba esve menekültek. Sőt azt is megírták, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a korábbiaktól eltérően a nemzeti ünnep egyetlen eseményén sem tűnt fel, nem adott át kitüntetést, a média pedig felvetette, hogy feltehetően továbbra is Horvátországban nyaral. Hasonló tartalmú cikk jelent meg több más osztrák újság, köztük a Kronen Zeitung és a Wiener Zeitung honlapján is.

Beszámolt az OMSZ vezetőinek menesztéséről a német Bild, Franciaországban pedig a Le Figaro, amely még a momentumos Fekete-Győr András Facebook-oldaláról is idézte a politikus reakcióját az elbocsátásokra: „Nem tudta előállítani a kért időjárást; kirúgták. Nem, ez nem valamelyik Közép-Ázsiai diktatúra; ez a Fidesz Magyarországa.” Emlékeztettek arra is, hogy a kormány „Európa legnagyobb tűzijátékát” ígérte, amelyet a mostani tervek szerint augusztus 27-én este tartanak majd meg. Felelevenítette azt is, hogy az ellenzék a látványosság lefújását követelte, mondván: jelen gazdasági helyzetben az egész csak pénzkidobás.

Nagy-Britanniában többek között a BBC és a Guardian honlapja is foglalkozik az elbocsátások hírével. Az előbbi magyarországi tudósítójának, Nick Thorpe-nak a cikkét közölte, aki részletesen beszámolt a menesztések előzményeiről és arról, hogy a kormányközeli médiában őket ért támadások után a meteorológusok megmagyarázták, hogy mi alapján vonták le a következtetéseiket, és azt is jelezték, hogy „az akkori lehetőségek közül a legkevésbé valószínű történt meg”. A magyarországi kirúgásokról még az új-zélandiak is értesülhettek, a BBC és a Guardian cikkét ugyanis az ottani Stuff című oldal is szemlézte.

%d bloggers like this: