A halál torkából

Posted by
Gellért András
>Eltűnhet-e valaki nyomtalanul, egyik pillanatról a másikra? Csak
úgy, minden előzmény nélkül? A kérdés indokolt, hiszen a totális
nyilvánosság előtt éljük pokolbéli víg napjainkat (© Faludy Gy.). Lépéseinket kamerák követik az utcákon, a lépcsőházakban, digitális mozgásainkat, kapcsolatainkat precíz és fegyelmezett szakemberek ellenőrzik. Ha indokolt, de csakis akkor, beleolvas-hatnak titkos feljegyzéseinkbe, levelezéseinkbe. Bárhova megyünk, bármit teszünk, tudnak rólunk. Nem bújhatunk el.
Maracskó Sándor nyugalmazott dandárparancsnoknak azonban mégis sikerült. Eltűnése hetekig izgalomban tartotta az Emberi Erőforrás Központot, valamint egykori egységét, a monorkevélyi 22-es számú honvédségi laktanya tűzszer-vegyész századát, ahol Maracskó parancsnok haditetteit a díszteremben lévő üvegvitrinben összegyűjtött relikviák őrzik az utókor számára.
A kalandos életű katonatiszt korábban a szolnokgerendási légibázison teljesített szolgálatot oktató és berepülő vadászpilóta-ként. Bizonyára sokan emlékeznek arra, mikor 1982-ben ő hiúsította meg a teljes albán légierő légtérsértését. A riasztást követően azonnal felszállt MIG-21-es harci gépével, majd Vecsés légterében mind az öt gépet lelőtte. Akkor kapta meg a Légierő Hőse kitüntetést. Repülőbalesete után helyezték át Monor-kevélyre, ahol évekkel később egy vegyibomba hatástalanítása közben súlyosan megsérült. A robbanásban 17 aknász vesztette életét, Maracskó parancsnok megvakult és elveszítette mind a négy végtagját.
A hadirokkant katonatiszt egészsége a közelmúltban drámai módon romlani kezdett. Kórházba szállították, ahol azonnal szívműtétet hajtottak végre rajta, majd azt követően kivették a fél veséjét. Orvosai tüdőtranszplantációra is előjegyezték, katonai múltja miatt pedig a várólista legelejére tették. Maracskó már nem akart semmit, csak békés elmúlást, de orvosai valósággal könyörögtek neki, ne dobja el magától az életet. A miniszter is levelet írt neki, csak hogy meggyőzze, élnie kell még. Maracskónak óriási szerencséje volt, mert két nappal később Szerbia jelezte, tud donorszervet küldeni. A koronavírus okozta veszélyhelyzet sem jelentett akadályt, hiszen az agyhalott szerb hegymászó tüdeje gyorsan megérkezett a nyugat-pesti szuperkórházba.
Az intézmény igazgatója, személyes jó barátja Maracskónak, maga szerette volna közölni a jó hírt, de az egyszemélyes, makulátlanul tiszta kórterembe lépve csak az üres ágyat találta. A közvetlen életveszélyben lévő egykori berepülőpilóta, a vak, végtagcsonkolt, komplikált transzplantációra váró, 96 éves beteg eltűnt.
Mindez nem maradhatott titokban, a sajtó azonnal tudomást szerzett az esetről. Az újságírók szokásukhoz híven megint hazudtak, azt írták, az idős férfit a kórházi ágyak központilag elrendelt azonnali kiürítése (felszabadítása) miatt tették ki a szuperintézményből. Ebből azonban egyetlen szó sem igaz. Senkit sem tettek ki a kórházakból, legkevésbé az élet és halál között lebegő Maracskó Sándort.
A katonatiszt maga szervezte meg a szökését. Sok pénzébe került, lefizetett mindenkit, de megérte, mert mindenképpen menni akart. Hihetetlen történet, de igaz.
A tervezett műtét előtti éjszakán K. Sándorné ügyeletes nővér egy nagy méretű Budmil sporttáskát helyezett el a kórteremben. Pár perccel később T. Károly betegszállító érkezett, aki becso-
magolta a 45 kilóra fogyott nyugalmazott katonatisztet a táskába, majd azt a vállára helyezve kivitte a szennyesruhák és használt ágyneműk raktárába. Ott felnyitotta a mosodához vezető cső
rendszer tetejét, és ledobta a táskát. Három emeletnyi zuhanás után F. Nándor kórházi futár a furgonjába pakolta a beteggel teli sportszatyrot, majd Fót közelében, egy kiserdő szélén kitette. Ezt követően Maracskó Sándor kimászott a táskából, majd kúszva megközelítette a hetvenes évek végén vásárolt kiskertjét.
Öt napot töltött ott magányosan. Száraz szőlőszárat és apró rovarokat evett, vizet a pocsolyából ivott. A hatodik napon a felesége talált rá, aki locsolni ment az apró birtokra. Maracskó Sándor ma délelőtt sajtótájékoztatón tárja a nyilvánosság elé túlélésének történetét. Az igazságnál nincs fontosabb.
A rúdtáncosnő fegyvere – részlet (2020) A kötet megvásárolható a Fedél Nélkül Kürt utcai központjában.
Címkép: Kórházi abszurd