Porszívózz a demencia ellen

Posted by

A szakértők már régóta úgy vélték, hogy a testmozgás segíthet megvédeni a demencia kialakulásától. Bár megfigyelték a kockázat csökkenésének általános mintázatát, a témával kapcsolatos tanulmányok azonban kicsik voltak – és gyakran ellentmondásosak -, és kevés konszenzus született arról, hogy milyen típusú, gyakoriságú vagy intenzitású testmozgás lenne a legjobb.”Nincs igazán egyértelmű recept, amelyet a fizikai aktivitásra vonatkozóan meg tudnánk adni” – mondta Dr. Joel Salinas, a New York-i Egyetem Grossman School of Medicine neurológia professzorának adjunktusa, aki a demenciában szenvedők kezelésére specializálódott.

Az elmúlt hónapokban megjelent három nagy, hosszú távú tanulmány azonban megpróbálta jellemezni a fizikai aktivitás azon típusait, intenzitását és időtartamát, amelyek a demencia elleni legnagyobb általános védelmet nyújtják. Ezek a tanulmányok, amelyek több ezer, sőt több százezer embert követtek éveken keresztül, megerősítették, hogy a rendszeres fizikai aktivitás számos formája jelentős szerepet játszik a demencia kialakulásának kockázatát csökkentő tényezőként. az erőteljes testmozgás tűnik a legjobbnak, de még a nem hagyományos testmozgás, például a házimunka, például takarítás, porszívózás is jelentős előnyökkel járhat. És meglepő módon ugyanolyan hatékonyan csökkenti a kockázatot azoknál, akiknek a családjában már előfordult demencia.

A testmozgás számos formája megelőzheti a demenciát.

A Neurology című folyóiratban július 27-én közzétett első tanulmányban a kutatók a UK Biobank nevű brit adatbázisban szereplő 501 376 demenciában nem szenvedő résztvevő egészségügyi adatait elemezték, hogy kapcsolatot állapítsanak meg a fizikai aktivitás és a betegség kialakulásának kockázata között.

Az adatbázis egyik fő előnye az volt, hogy “nagyon gazdag adatokkal rendelkezett a résztvevők genetikájáról” – mondta Dr. Huan Song, a Szecsuáni Egyetem Nyugat-kínai Kórházának kutatója, a tanulmány egyik szerzője. Ez magában foglalta a résztvevők kockázati profilját az alapján, hogy rendelkeztek-e olyan genetikai variánsokkal, amelyekről ismert, hogy összefüggésbe hozhatóak a demenciával, vagy hogy voltak-e közvetlen családtagjaik, akiknél ez a betegség előfordult.

A vizsgálat kezdetén a résztvevők részletes kérdőíveket töltöttek ki arról, hogy milyen fizikai tevékenységekben vesznek részt, például sportolnak-e, lépcsőt másznak-e vagy sétálnak-e, illetve hogy rendszeresen járnak-e gyalog vagy kerékpárral a munkahelyükre. Különböző életmódbeli tényezőkről is megkérdezték őket, többek között arról, hogy milyen gyakran végeztek háztartási munkát.

A korábbi tanulmányok egyik fő korlátja az volt, hogy “a fizikai aktivitás meghatározása meglehetősen gyenge” – mondta Dr. Song. “Néhányan a teljes mennyiséget használják, mások pedig csak egy aktivitási módra összpontosítanak”. A brit kérdőívek konkrétumokat kínáltak arra vonatkozóan, hogy a résztvevők pontosan milyen tevékenységeket végeznek rendszeresen. A résztvevőket 11 éven keresztül követték, ez idő alatt 5 185-en alakult ki demencia. A tanulmány megállapította, hogy azoknál a résztvevőknél, akik rendszeres, erőteljes tevékenységet folytattak, például sportoltak vagy edzettek, 35 százalékkal csökkent a demencia kialakulásának kockázata. Meglepő módon azok, akik arról számoltak be, hogy rendszeresen végezték a háztartási munkákat, szintén jelentős előnyt tapasztaltak; náluk 21 százalékkal volt alacsonyabb a kockázat. “Néhányan eléggé megizzadnak, amikor házimunkát végeznek” – mondta Dr. Sandra Weintraub, a Northwestern University Feinberg School of Medicine neurológusa, aki nem vett részt a tanulmányban. “Lehet, hogy ha három órán át végzi a házimunkát, akkor ugyanolyan jól van, mintha 30 perc aerob edzést végezne”.”

Dr. Salinas számára, aki azt ajánlja, hogy az emberek heti 150 perc mérsékelt és nagy intenzitású testmozgásra törekedjenek, az eredmények megerősítik azt az elképzelést, hogy a rendszeres mérsékelt és erőteljes testmozgás elősegítheti az agy egészségét. A testmozgás e szokásának ápolása “valószínűleg nagyon mély szinergikus hatást fejt ki” – mondta. “Sokkal több pénzt kapunk a pénzünkért, ha a fizikai aktivitással segítjük a saját egészségünk előmozdítását”.

Talán a legbíztatóbb, hogy a fizikai aktivitás és a demencia kockázatának csökkenése közötti összefüggés kiterjedt azokra a résztvevőkre is, akiknek a családjában már előfordult demencia. “Nagyon fontos tudni, hogy ha a családban előfordult demencia, a fizikai aktivitással csökkenthetjük a kockázatot” – mondta Dr. Song.

Kezdje azzal, amit a legjobban szeret csinálni. A Neurology című szaklapban múlt héten megjelent második tanulmány 38 tanulmányt gyűjtött össze, hogy kiderítse, mely szabadidős tevékenységek járnak együtt a demencia kockázatának csökkenésével. A tanulmányok összesen több mint kétmillió demenciával nem rendelkező résztvevőt követtek nyomon legalább három éven keresztül, és ez idő alatt 74 700-an betegedtek meg demenciában. Az életkor, az iskolai végzettség és a nemek figyelembevétele után a kutatók azt találták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik rendszeresen mozogtak – ami olyan tevékenységeket jelent, mint a séta, futás, úszás, tánc, sportolás vagy edzőteremben való edzés – 17 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik nem mozogtak.
New York Times