Szellemi bérgyilkosok meg transzhumanista támadók

Posted by

Semmi bajunk a hitvitázó hagyományokat követő szóhasználattal. Az ellenfél pocskondiázása bevett gyakorlat, és láthatólag mindkét oldal publicistái a saját elkötelezett közönségnek fröcsögnek, akik kommentekben licitálnak már-már gyomorforgatóan. Ízlés dolga. Az átlagosan művelt publicista úgy tájékozódott a demokrácia természetéről, hogy ott különböző politikai felfogású csoportok vetélkednek a közösség vezető pozíciójáért (pártok), s ezzel meghaladják a korábbi, uralkodókra építő, berendezkedéseket, amelyben véres trónharcok, száműzetések, kiátkozások jellemezték a hatalomváltásokat, s ez alól a kommunista eszme hívei sem kivételek. Mintha visszalépne a magyar közélet a törzsi és dinasztikus hagyományokhoz, ahol az ellenfél megsemmisítendő ellenség. Amikor hazaárulónak tekintik azt s a magyarság ellenségének, aki nem ért egyet Orbán politikai irányvonalával, az már veszélyeket rejt magában. Egyelőre nyelvhasználati kérdés, de mindig így kezdődik.

Ennél érde(ke)sebb a Mi hazánk elnevezésű párt maga választotta neve. Erősen szélsőjobb pártról van szó, a fasiszta szót csak azért nem használjuk, mert erősen le van járatva. Szóval: egy olyan párt, amely az európai fogalmak szerint túlságosan jobbra helyezkedő Fideszt jobbról próbálja előzni. Először meglovagolták az oltásellenességet, majd a végrehajtó maffiát támadták eredményesen, s mostanában cigánybűnözésről, migránsveszélyről, az Unió elhagyásáról beszélnek, és visszanyúlnak olyan hagyományokhoz, mint a Rongyosgárda. Na most, amit ők a „mi hazánknak” neveznek, az józanul gondolkodó ember számára vállalhatatlan. Ami az ő hazájuk, az nem a mi hazánk. Olyan nyelvi paradoxon, ami egyenesen következik a kormánypárt hagyományőrzéséből. Ahol az adóhivataltól a trafikig minden nemzeti, s főispánok uraskodnak a vármegyék élén, ott nehéz hazafiságban nagyobbat mondani.

És ahogy erodálódik a válság hatására Orbán hatalma, úgy erősödik a Mi hazánk párt népszerűsége. Ahogy ez lenni szokott világválság idején.

Új Hét

Címkép: Kurultáj harcos