Az orosz kémek félrevezették a Kremlt

Posted by
Greg Miller, Catherine Belton

Washington Post

Kijev, Ukrajna – Az ukrajnai invázió előtti utolsó napokban az orosz biztonsági szolgálat rejtélyes utasításokat kezdett küldeni a kijevi informátoroknak. Pakoljatok össze és hagyjátok el a fővárost, mondták a Kreml munkatársainak, de hagyjátok hátra az otthonaitok kulcsait. Az utasítások az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy prózai nevű – Operatív Információs Osztály -, de baljós feladatot ellátó egységének magas rangú tisztjeitől érkeztek: biztosítani az ukrán kormány lefejezését és felügyelni egy oroszbarát rezsim felállítását. Az üzenetek a merész tervbe vetett bizalmat mutatták. Ukrán és nyugati biztonsági tisztviselők szerint az FSZB ügynökei annyira biztosak voltak abban, hogy hamarosan ők fogják irányítani a hatalmat Kijevben, hogy a háború előtti utolsó napokat azzal töltötték, hogy menedékházakat vagy informátorok lakásaiban és más helyszíneken lévő szálláshelyeket szerveztek a tervezett beáramló új személyzet számára.
“Sikeres utat!” – mondta az egyik FSZB-tiszt egy másiknak, akit a várható megszállás felügyeletére küldtek, a lehallgatott kommunikáció szerint. Nincs jele annak, hogy a címzett valaha is eljutott volna a fővárosba, mivel az FSZB tervei a háború első hónapjaiban az orosz erők visszavonulása közepette összeomlottak. Az előkészületeket leleplező kommunikáció része az ukrán és más biztonsági szolgálatok által megszerzett és a The Washington Post által átnézett bizalmas anyagok tárházának. Ritka betekintést nyújtanak az FSZB tevékenységébe – egy olyan kiterjedt szolgálatéba, amely óriási felelősséget visel az orosz háborús terv kudarcáért és az azt elősegítő önhittségért. Az orosz belbiztonságot és a volt szovjet államokban folytatott kémkedést is magába foglaló ügynökség évtizedeken át kémkedett Ukrajnában, megpróbálta átvenni az ország intézményeit, lefizette a tisztviselőket, és azon dolgozott, hogy megakadályozza a Nyugat felé való bármiféle közeledést. Az FSZB Oroszországon kívüli hírszerzési küldetésének egyetlen aspektusa sem volt fontosabb, mint az ukrán társadalom minden szintjére való befurakodás.

Az ügynökségnek azonban nem sikerült működésképtelenné tennie az ukrán kormányt, nem sikerült az oroszbarát mozgalom látszatát keltenie, és nem sikerült megdönteni Volodimir Zelenszkij elnök hatalmát. Elemzői vagy nem értették, hogy Ukrajna milyen erőteljes választ adna – mondták ukrán és nyugati tisztviselők -, vagy értették, de nem tudták vagy nem akarták közvetíteni ezeket a józan értékeléseket Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Az önhittség és az elszigeteltség miatt Vlagyimir Putyin rosszul ítélte meg Ukrajnát

Az orosz hadsereg megaláztatásai nagymértékben beárnyékolták az FSZB és más hírszerző ügynökségek kudarcait. De bizonyos szempontból ezek még érthetetlenebbek és következetesebbek voltak, mondták a tisztviselők, és szinte a Kreml minden egyes háborús döntését alátámasztottak.

“Az oroszok mérföldeket tévedtek” – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő, akinek rendszeres hozzáférése van az Oroszországról és biztonsági szolgálatairól szóló titkos hírszerzési információkhoz. “Egy teljes háborút hoztak létre, hogy olyan stratégiai célokat ragadjanak meg, amelyek meghaladták a lehetőségeiket” – mondta a tisztviselő. “Oroszország hibája valóban alapvető és stratégiai jelentőségű volt”.

Az ukrán biztonsági szolgálatoknak érdeke, hogy lejárassák az orosz kémügynökségeket, de a tárca kulcsfontosságú részleteit nyugati kormányok tisztviselői is megerősítették. Az aktákból kiderül, hogy az FSZB Ukrajnáért felelős egysége a háborút megelőző hónapokban megnövekedett, és az ukrán biztonsági apparátus fizetett ügynökeinek kiterjedt hálózatától kapott támogatásra számított. Egyesek engedelmeskedtek és szabotálták Ukrajna védelmét, mondták a tisztviselők, míg mások a jelek szerint zsebre vágták az FSZB fizetését, de a harcok kezdetekor nem voltak hajlandóak a Kreml parancsait teljesíteni. Vannak olyan feljegyzések, amelyek tovább növelik az orosz tévedések rejtélyét. Az FSZB számára végzett kiterjedt közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Ukrajna lakosságának nagy része kész volt ellenállni az orosz betörésnek, és minden várakozás, hogy az orosz erőket felszabadítóként üdvözlik majd, alaptalan volt. Ennek ellenére, mondták a tisztviselők, az FSZB továbbra is rózsás becsléseket küldött a Kremlnek, miszerint az ukrán tömegek üdvözölni fogják az orosz hadsereg érkezését és a Moszkva-barát uralom helyreállítását.

“A GRU-nál és a hadseregnél is sok volt a vágyálom, de az egész az FSZB-vel kezdődött” – mondta egy magas rangú nyugati biztonsági tisztviselő, aki a GRU rövidítését használta Oroszország fő katonai hírszerző ügynökségére. “Az az érzés, hogy virágokat szórnak majd az útjukba – ez egy FSZB-elmélet volt”. Ő és más ukrajnai, amerikai és európai biztonsági tisztviselők névtelenséget kérve beszéltek a bizalmas hírszerzési információkról A tisztviselők szerint az FSZB e téves feltételezésekhez ragaszkodva egy olyan háborús tervet támogatott, amely azon az elképzelésen alapult, hogy egy Kijev elleni villámcsapás napok alatt megdönti a kormányt. Zelenszkij halott, elfogták vagy száműzetésben lenne, ami politikai vákuumot teremtene, amelyet az FSB ügynökei tölthetnének be. Ehelyett az FSZB ügynökeinek, akik egy ponton már elérték Kijev külvárosát, az orosz erőkkel együtt kellett visszavonulniuk – mondták ukrán biztonsági tisztviselők. A tisztviselők szerint az FSZB-nek ahelyett, hogy egy új kormány megalakulását irányítaná Kijevben, Moszkvában most nehéz kérdésekkel kell szembenéznie azzal kapcsolatban, hogy mit értek el az Ukrajna elleni, hosszú ideje tartó műveletei – és az azokat finanszírozó nagy összegek.

Az FSZB nem válaszolt a kommentárra vonatkozó megkeresésekre.

Az FSZB tervei és az ukrán biztonsági ügynökségeknek a meghiúsításukra tett erőfeszítései – a CIA, a brit MI6 és más nyugati hírszerző szolgálatok támogatásával – részei annak az árnyékháborúnak, amely Oroszország katonai kampányával párhuzamosan zajlik. Ez a konfliktus már jóval a február 24-i invázió előtt is zajlott, és a harcvonalakat elmosódnak az orosz szolgálatok és a szovjet KGB utódaiként indult ukrán szolgálatok szövevényes, egymást átfedő története miatt.

Hat hónapja tart a háború, és úgy tűnik, egyik fél sem került egyértelműen fölénybe. Az ukrán biztonsági erők jelentős győzelmeket arattak. Egy ukrán nem kormányzati szervezet már korán közzétette a háborús erőfeszítésekhez kapcsolódó FSZB-ügynökök listáját, közzétéve több tucat állítólagos kém személyazonosságát és útlevélszámát, amivel az ügynökség terveinek megzavarására és a személyzet megzavarására törekedett. Egy, a Myrotvorets, azaz Béketeremtő nevű civil szervezethez kapcsolódó személy elmondta, hogy az adatokat az ukrán biztonsági szolgálatok szerezték meg. Az illető névtelenséget kérve beszélt, a biztonságát fenyegető veszélyekre hivatkozva.
Ugyanakkor Ukrajna legfőbb belbiztonsági szolgálata, az SBU nehezen tudta megszabadítani sorait az orosz vakondoktól és szabotőröktől. Zelenszkij több magas rangú tisztet letartóztatott és árulónak bélyegzett, és júliusban rendkívüli lépésre szánta el magát: eltávolította posztjáról Ivan Bakanovot, az SBU igazgatóját – aki gyerekkori barátja volt. Putyin vélhetően nem tett hasonló lépéseket egyik kémfőnöke ellen sem, annak ellenére, hogy mekkora hibákat követtek el.

“Ha a biztonsági szolgálatai ilyen nagy hangsúlyt fektetnek Ukrajna megértésére, és a katonai tervük erre a megértésre épül, hogyan tévedhettek ennyire rosszul?” – mondta William B. Taylor Jr., aki kétszer is szolgált az Egyesült Államok ukrajnai nagyköveteként, többek között 2019-ben megbízottként. “Hogyan feltételezhették, hogy az ukránok nem fognak harcolni, hogy Zelenszkij elnök nem fog ilyen hősiesen ellenállni? A válasznak valahol az FSZB és a legfelsőbb vezetés között kell lennie”

 

Címkép: Ivan Bakanov, aki a háború kezdetén az SBU-t, Ukrajna fő belbiztonsági szolgálatát vezette. (Emily Sabens/The Washington Post; Efrem Lukatsky/AP; iStock)