Le a miniszoknyával!

Posted by

Föld S. Péter

>Új öltözködési előírásokat vezetnek be a Lázár János vezette Építésügyi és Beruházási Minisztérium felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központban. Eszerint az ott dolgozóknak a feladatuk színvonalas elvégzéséhez szükséges megjelenés kötelező, ami konkrétan azt jelenti, hogy a férfiak csak hosszú nadrágban dolgozhatnak a munkahelyükön, és a nők sem viselhetnek túlságosan rövid szoknyát. Volt honnan meríteni az ötletet, ugyanis Mitnyan György a XII. kerületi egykori fideszes polgármestere már kísérletezett hasonlóval, amikor 2005-ben önálló képviselői indítványban azt javasolta a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói és a fővárosi képviselők közül csak a jó lábú nők hordhassanak rövid szoknyát.
„Virág elvtárs: Gogolák elvtársnő, egy pillanatra! Ez egy új szoknya magán, igaz? Gogolák elvtársnő: új, Virág elvtárs. Virág elvtárs: kurta. Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!” Ugye emlékszünk még A tanú című filmben elhangzó ikonikus párbeszédre? Most újraéled a múlt, egyelőre annyi különbséggel, hogy Lázár János minisztériuma alá tartozó NKK-ban nem csak a kevésbé jó lábú nőkre vonatkozik a kurta szoknya tilalma, hanem minden olyan személyre, akinek – Kövér László emlékezetes meghatározásával élve – 2-vel kezdődik a személyi száma.

Azon most nem nyitnánk vitát, hogy Lázár miniszter tudott-e a készülő rendeletről, vagy csak valamelyik beosztottja próbálta megfelelési kényszerből helyzetbe hozni magát. Inkább örüljünk annak, hogy legalább ebben a vonatkozásban van előrelépés, hiszen a mostani dress code – szemben Mitnyan polgármester javaslatával – nem tesz különbséget jó és rossz lábú nők között. Ami nemcsak azért helyénvaló, mert mindenkinek más az ízlése, hanem azért is, mert senkinek nincs köze hozzá, hogy kinek milyen lába van.

 

Mitnyan György egykori javaslata szerint egyébként a nőknek nyáron is harisnyanadrágot kellene hordaniuk, és azt is szabályozta volna, hogy meleg és hideg napokon milyen vastagságút viseljenek. Arról nem szólt az egykori előterjesztés, ki határozná meg (és milyen módszerrel), hogy kinek jó a lába, így máig nem tudjuk, vajon Mitnyan egykori polgármester saját hatáskörbe rendelte volna a nődolgozók osztályozását és besorolását.

Akkoriban Demszky Gábor főpolgármester is megszólalt az ügyben: „szerintem modortalanság egy férfi politikus részéről, ha el kívánja dönteni, hogyan öltözzenek a női munkatársak. Az pedig egyenesen otrombaság, ha megszabja, mit viseljenek a csinos lábú nők és mit a kevésbé csinosak. Ezt sértőnek tartom és a több száz nődolgozónak munkát adó Városháza nevében visszautasítom. A fővárosban nem lesz kötelező ruhaszabály a köztisztviselők részére. Továbbra is annyi az elvárás, hogy tiszta és rendezett ruhában dolgozzanak. A képviselők pedig úgy öltöznek ahogy akarnak, őket minősíti, ha rövidnadrágban járnak ülésre, mint ahogyan az is, ha dress code-okat készítenek.”

Ez hát a mostani öltözködési előírás előzménye, amihez hozzátartozik, hogy nem kell a dolognak nagy feneket keríteni. Sőt, semilyet sem, mert a sajtóban olvasható előzetes tervek szerint ez az intézkedés nem lesz sokáig érvényben. Legalábbis a Nemzeti Közlekedési Központnál biztosan nem. Ez az alig egy hónappal ezelőtt létrehozott cég ugyanis mint önálló intézmény a hivatalos indoklás szerint a párhuzamos állami struktúrák megszüntetése érdekében az év végén megszűnik, és projektjeit az Építési és Beruházási Minisztérium veszi át. Az még a jövő zenéje, hogy mi lesz azokkal a kolléganőkkel, akik maradnak a NKK utódszervezeteinél. Ők milyen hosszú szoknyában léphetnek be a munkahelyükre?