Tudtad, hogy minden rénszarvasnak gazdája van?

Posted by

>Svédországban, az Idre hegyeitől felfelé összesen 51 számifaluban tartanak rénszarvasokat. Miután a Nipfjället hegyei között mi is találkoztunk velük utána jártam néhány érdekességnek velük kapcsolatban.

1. Svédországban csak egy úgynevezett számi faluban élve lehet rénszarvast tartani. Az országban, összesen 51 ilyen számi falu található. A számi falu nem is egy falu igazából, hanem egy földrajzi terület, ahol rénszarvastartást végeznek. Az 51 terület egyikén kirándultunk a múlt héten, így az Idre számi falu rénszarvasival találkoztunk fenn a hegyen. Az Idre számi falu teljes területe akkora, mint Jász-Nagykun-Szolnok megye.
2. Az egyetlen szarvasféle ahol mindkét nemnek van agancsa. Amely minden évben leesik és a következő évre kicsivel mindig nagyobb lesz.

3. A számiknak 30 különböző szava van a rénszarvasokra.
4. Svédországban körülbelül 260 ezer rénszarvas él. Az Idre vonalától felfelé, a legelők melletti kisebb utakon nagy eséllyel találkozunk is velük útközben.
5. A rénszarvas Svédországban szinte teljes mértékben háziasított és minden rénszarvas a számik tulajdonát képezi, de a számi falvak területén szabadon vándorolhatnak.
6. Mivel a számik nem ingatlanokban és ingóságokban mérik a vagyonukat, hanem a rénszarvasok számában, ezért hatalmas illetlenség megkérdezni egy számitól, mennyi rénszarvasa van.

7. A rénszarvastartás Svédországban a számik kizárólagos joga. Nem kiváltsága, hiszen ez már jóval előbb létezett, mint maga Svédország.
8. A rénszarvas az egyetlen szarvas faj, amelynek szőrzete teljesen eltakarja az orrát. Speciális orruk segít felmelegíteni a beáramló hideg levegőt, mielőtt az bejutna a tüdejükbe. A rénszarvasoknak erős szaglásuk van, és ez a szaglás segíti őket abban, hogy megtalálják a zuzmót a hó alatt. 60 centiméter mély havon keresztül is ki tudják szagolni a növényeket.
9. A rénszarvas patái nyáron kitágulnak, amikor a talaj puha, és télen összezsugorodik, amikor a talaj kemény.
10. Egyes egyedek térdei séta közben kattogó hangot adnak, így az állatok együtt maradhatnak a hóviharban.

11. A téli időszakban csak úgynevezett rénszarvasmohán élnek. A rénszarvas mohákat, gyógynövényeket, páfrányokat, füveket, valamint cserjék és fák, különösen a fűz és a nyír hajtásait és leveleit eszik. Télen beérik a zuzmóval (más néven rénszarvasmohával) és a gombákkal, patáikkal lekaparják a havat, hogy megszerezzék. Egy átlagos felnőtt rénszarvas naponta 9-18 kiló növényzetet eszik meg.
12. A Csernobili katasztrófa hatással volt az északi rénszarvas tartásra is. Skandináviát nagy mértékben érte a sugárzás az 1986-os balesetnél, így a rénszarvasok fő táplálékát is a zuzmókat, melyek nagy mennyiségű céziumot vettek fel a levegőből. Ma már csökkent ennek mértéke a zuzmókban, bár még mindig találni határérték feletti értékeket a zuzmókban, de rénszarvasok között maximum 1000-ből 1 mutat határérték feletti cézium szintet.