Sérülékeny magyar gazdaság

Posted by
Farkas Zoltán
>Összegyűjtöttem, hogy a Standard & Poor’s miképp minősíti az unió gazdaságait. Tanulságos. Megírtam egy kis hírben a HVG-ben (hol máshol?).
A negatív kilátás azt jelenti, hogy a következő két év három felülvizsgálatának valamelyikén leronthatja a magyar állampapírok minősítését. A befektetésre ajánlott, BBB osztályzathoz csatolt negatív kilátással Magyarország a régióban a második leggyengébb minősítést kapta, csupán Romániáé rosszabb. A Magyarországnál is súlyosabban eladósodott Horvátország besorolását júliusban javította az S&P, azzal a megjegyzéssel, hogy az euróövezeti csatlakozás előnyös lesz számára. Magyarországot abban az esetben minősítheti le, ha az uniós források folyósítása jelentősen késik, netán azoknak csak egy részét utalják át, vagy ha Oroszország jelentősen korlátozza az energiahordozók ide irányuló exportját.

Európai országok szuverén kockázati besorolása
ország besorolása

Németország AAA
Ausztria AA+
Észtország AA-
Csehország AA-
Szlovénia AA-
Lettország A+
Litvánia A+
Szlovákia A+ *
Lengyelország A-
Horvátország BBB+
Bulgária BBB
Magyarország BBB *
Románia BBB-
Szerbia BB+
Görögország BB+
Forrás: hitelminősítők, 2022. aug. 16-i állapot. *negatív kilátás

Mindkét tényező gyengítené a magyar gazdaság növekedési esélyeit, illetve késleltetné a költségvetési kiigazítást – jegyzi meg a hitelminősítő, amely további kockázatot lát az államadósság finanszírozását megdrágító magas kamatokban, valamint a forint érzékeny, ingadozó árfolyamában. Az S&P egyébként arra számít, hogy a magyar kormány megállapodik az Európai Bizottsággal, és a hétéves költségvetési keretből, illetve a helyreállítási alapból neki járó összeg „nagyobb részét” megkapja. Így 2023 és 2025 között minden évben a hazai össztermék 4 százalékára tehető uniós támogatásban részesülhet Magyarország.