ELTÉVEDT (AZ ORSZÁG IS)

Posted by

Radnai György

>Felszállsz a vonatra. Miskolcon. Fonyódra van szakszervezeti beutalód. Nyaralni. Sima ügy. Este már lubickolsz is a Balatonban. Ez persze nem most volt. Régen. Az un. „átkosban”. Persze akkor nem volt energia-válság. Viszont akkor is minden központosítva volt. A menetrend is. A vonatok annak megfelelően mentek a célállomások felé. És odaértek.
Manapság is felszállhatsz a vonatra. Akár Miskolcon is. Hogy Fonyódra utazz nyaralni. Persze nem szakszervezeti beutalóval. Már az nincs, hanem helyette törvény van a szakszervezetekről. Hogy mit csinálhatnak. Inkább: mit nem csinálhatnak. Mert jönnek, no nem a csehszlovákok (Szepesi), hanem a nagybefektetők. Kínából. Japánból. Koreából. Meg a frász tudja honnan. Ők meg nem szeretik, ha szakszervezet védi a dolgozókat. Még sztrájkol(ná)ak is. Nehogymá’!
Viszont a vonat sem úgy megy, ahogy kell. Hanem ahogy akar. Ez az expressz, az Ezüstpart expressz is, gondolt egyet és Érdnél Százhalombatta felé vette az irányt. Látni akarta: hol tart a felújítás. Mert már nagyon várja mindenki a végét. Hogy legyen megint mindenhol benzin. Hát megnézte. Te meg még nem lubickolsz a Balatonban.
Nem is tévedt el a vonat. Az ország sem. A franc érti: mi történhetett…