Orbán Viktor szorítása a magyar bíróságokon veszélyezteti a jogállamiságot

Posted by

Vasvári Csaba bíró “túlkapásokról” tett feljelentést az uniós pénzek befagyasztása után a bírói függetlenséggel kapcsolatos aggályok miatt

Garamvölgyi Flóra és Jennifer Rankin
Orbán Viktor kormánya “folyamatosan túllépi” a bíróságok befolyásolására vonatkozó hatáskörét – jelentette ki egy vezető bíró egy olyan felszólalásában, amely tovább mélyíti a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos aggodalmakat.

Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék vezető bírája ama ritka megjegyzések egyikében, amelyek felszínre hozzák a magyar kormánynak a bírói fékek és ellensúlyok elleni támadását, a Figyelőnek elmondta, hogy ő és bírói kollégái évek óta “külső és belső befolyásolási kísérleteknek” vannak tanúi. Vasvári, aki 18 éve dolgozik bíróként, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője, egy olyan önkormányzati testületé, amely több mint egy évtizede küzd a bírák függetlenségének védelmében.

Csaba Vasvári in judge’s robes, glasses and a tie reading from a piece of paper
“Mi csak egy átlátható és meritokratikus rendszert szeretnénk” – mondja Vasvári Csaba. Fénykép: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Vasvári szerint a politikai túlkapások a politikai spektrum minden oldaláról érkeztek, de megjegyzései vádat emelnek Orbán Viktor kormányzó Fidesz pártja ellen, amely 12 éve tartó hatalmának nagy részében szupertöbbséggel rendelkezik. Az egyik “egyértelmű belső befolyásolási kísérletet”, amelyet Vasvári említett, a magyar médiának kiszivárgott, szerkesztett, titkos dokumentumok szerint a bírósági vezetők és egy korrupciós ügy egyik fő gyanúsítottja közötti megbeszélés volt arról, hogy kirúgják a nyomozási bírót, vagy “kényelmetlen helyzetbe hozzák” a munkahelyén. Az ügy középpontjában Völner Pál fideszes képviselő és volt igazságügyi miniszterhelyettes áll, akit kenőpénz elfogadásával vádolnak – a vádakat tagadja. Völner nem vett részt a vizsgálóbíró kirúgásáról szóló tárgyalásokon.

Szokatlan módon a Fidesz által irányított parlament által kinevezett vezető bíró úgy döntött, hogy az ügyben folytatott bírósági vizsgálat titokban marad, nemcsak a nyilvánosság, hanem még a bírótársak előtt is. Vasvári azt is kifogásolta, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke – az Orbán pártja által létrehozott tisztség, amelyet nemzetközi jogvédő szervezetek bíráltak, mert túl sok hatalmat ad a végrehajtó hatalom kezébe – nem teszi átláthatóvá a bírói kinevezéseket. Az OBH elnöke felelős a magyar bírósági rendszer irányításáért, de az Európai Bizottság és az Európa Tanács szerint ez a személy, aki politikai kinevezett, túl nagy hatalommal rendelkezik, és túl kevés ellenőrzésnek és ellensúlynak van kitéve. Aggodalomra ad okot a nepotizmus is, mivel a jól beosztott politikusok viszonylag képzetlen barátai és családtagjai vezető beosztásokat töltenek be a bírósági rendszerben.

Fidesz MP Pál Völner in a suit and glasses speaks in a court while holding papers
Fidesz MP Pál Völner, the former deputy justice minister, denies charges of accepting bribes. Photograph: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, volt igazságügyi miniszterhelyettes tagadja a kenőpénz elfogadásának vádját. Fénykép: Völner László, a bírósági ügyész, az Országgyűlés elnöke, dr: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A Figyelő értesülése szerint júniusban a magyar legfelsőbb bíróság elnökének feleségét annak ellenére nevezték ki vezető bírói posztra, hogy a bírák által tartott választáson kevesebb szavazatot kapott, mint riválisa. A Figyelő által látott dokumentumokból kiderül, hogy Kovács Helga Mariann, aki Varga Zs András felesége, annak ellenére lett kinevezve a Budapesti Fellebbviteli Bíróság politikailag kényes ügyekkel foglalkozó bírói testületének élére, hogy rivális jelöltjének kevesebb mint felét kapta a szavazatoknak.

A magyar jogrendszerbe való politikai beavatkozással kapcsolatos aggodalmak akkor merülnek fel, amikor Budapest megpróbál több milliárd eurónyi uniós forrást felszabadítani, amelyet jelenleg a jogállamisággal, többek között az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok miatt befagyasztottak. Egy névtelenségét megőrizni kívánó volt bíró szerint az ügyek túlnyomó többsége tisztességesen zajlik, de a politikailag érzékeny ügyeket a legfelsőbb bíróságon egy “lojális bírói testület fogja tárgyalni, amely a kormány javára fog dönteni”.

Protesters on foot and with bikes gather in the sun to block Budapest’s Margit Bridge

Tüntetők július 12-én a budapesti Margit hidat blokkolják, hogy tiltakozzanak egy tervezett adómódosítás ellen, amely a kisvállalkozókat érinti. Photograph: Isza Ferenc/AFP/Getty Images

Magyarország politikailag befolyásolt igazságszolgáltatásának története 2011-ig vezethető vissza, amikor Orbán Viktor létrehozta az OBH elnöki posztját, páratlan hatalmat adva egyetlen kinevezett kezébe. A poszt első birtokosa Handó Tünde, legidősebb gyermekének keresztanyja volt, aki egyes bírákat “árulóként” támadott. Bár utódja kevésbé konfrontatív megközelítést alkalmazott, megfigyelők szerint a változások felszínesek. Közben a kormány lépéseket tett a legfelsőbb bíróság (Kúria) irányításának átvételére. 2021-ben Zs Varga András a bírák heves ellenállása ellenére átvette a Kúria vezetését. Az egyik független civil szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság által “a Fidesz vezette kormány jól bevált lojalistájának” nevezett Varga “zsarnoki” és “totalitárius” értelmezésnek nevezte a jogállamiság uniós értelmezését. Varga, aki korábban ügyészhelyettes volt, és soha nem volt rendes bíró, kilencéves megbízatását azután kapta meg, hogy a Fidesz által dominált parlament megváltoztatta a Kúriába való megválasztás szabályait, amely Magyarország utolsó fellebbviteli bírósága büntető-, polgári és közigazgatási ügyekben.

“Mi csak egy átlátható és meritokratikus rendszert szeretnénk” – mondta Vasvári.
Guardian/Observer

A DeepL fordítása
Címkép: Fővárosi Bíróság