Trump felelőtlenségének bizonyítéka

Posted by
A volt elnök Mar-a-Lago-i birtokán előkerült titkos dokumentumok tovább árnyalják a képet a 2020-as választások elvesztése utáni felelőtlen viselkedéséről.

David Rohde

>Pénteken egy floridai szövetségi bíró legalábbis részben véget vetett a Donald Trump Mar-a-Lago birtokán az igazságügyi minisztérium és az FBI ügynökei által tartott házkutatással kapcsolatos találgatásoknak. A bíró által nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy a hét elején tartott razzia során az ügynökök négy szupertitkos dokumentumcsomagot és hét másik csomag minősített iratot fedeztek fel és vittek el Trump otthonából. A dokumentumok egyik csoportját “minősített TS/SCI dokumentumokként” írták le, ami a “top secret/sensitive compartmented information” (szigorúan titkos/érzékeny információk) rövidítése – az amerikai kormányzatban létező titoktartás egyik legmagasabb szintje.

A bíró által feloldott házkutatási parancs “minden olyan fizikai dokumentumot és feljegyzést keresett, amely bizonyítékot, csempészárut, bűncselekmény gyümölcsét vagy más, illegálisan birtokolt tárgyat képez”, három büntetőjogi törvény megsértése miatt, beleértve a kémkedési törvényt, amely tiltja a nemzetvédelemmel kapcsolatos információk “gyűjtését, továbbítását vagy elvesztését”, és tíz évig terjedő börtönbüntetést von maga után. Mindhárom, az elfogatóparancsban említett lehetséges bűncselekmény bűncselekmény. Csütörtökön a Washington Post arról számolt be, hogy a dokumentumok egy része nukleáris fegyverekre vonatkozik, amit a volt elnök “átverésként” utasított el. Az elmúlt hét eseményei azonban felvetik annak a lehetőségét, hogy a tisztviselők végre találtak Trump részéről olyan vétséget, amelyért jogilag felelősségre vonható.

Trump egy volt munkatársa pénteken azt mondta, hogy Trumpnak elnökként megvan a hatalma arra, hogy szigorúan titkos információkat feloldjon, és a bíróságon azzal védekezhet, hogy ezt megtette, mielőtt a dokumentumokat eltávolította volna a Fehér Házból. De olyan magas rangú tisztviselők, akik ellen a múltban nyomozás indult a titkos információk helytelen kezelése miatt – köztük David Petraeus, a CIA igazgatója az Obama-kormányzat idején, és Sandy Berger, nemzetbiztonsági tanácsadó a Clinton-kormányzat idején – végül bűnösnek vallották magukat a titkos dokumentumok törvénytelen eltávolítása miatt szabálysértési vádakban.

 

 

Collage of Donald Trump and the MaraLago search warrant
 Nicholas Konrad / The New Yorker; Source Photographs by Getty

A politikai következményeket Trumpra nézve még nem lehet tudni. Trump bázisa természetesen azt fogja hinni, hogy az igazságügyi minisztérium és az FBI hamisan vádolja őt. De mindenki más számára elkerülhetetlennek tűnik, hogy Trump bohóckodásával kapcsolatban ne érezzen kimerültséget. A dicsőség egy valószínűtlen figurát illet – Merrick Garland igazságügyi minisztert. Garland csütörtökön váratlan sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kéri a parancs feloldását. Ezzel szúrta ki Trumpnak a rajtaütéssel kapcsolatos harsányságát. Garland megvédte az igazságügyi minisztérium és az FBI férfijait és nőit is. “Nem fogom csendben végignézni, amikor tisztességüket igazságtalanul támadják” – mondta. Garland mértéktartóan fogalmazott. Kiegyensúlyozott és igazságos volt. Nem rágalmazta Trumpot, és nem vádolta nyilvánosan semmilyen bűncselekménnyel. Továbbra sem világos, hogy Trump ellen büntetőeljárás indul-e. De Garland kiállt a jogállamiság mellett, és tiszteletben is tartotta a jogállamiságot.

New Yorker