A sivatagba szokták telepíteni

Posted by

Jánosi Katalin

>”Európa második legnagyobb akkumulátorgyártója akar lenni Magyarország” (Palkovics, most Varga) Duna-kanyar, Göd és Inárcs után most Debrecenben épül hatalmas kínai akkugyár. A gödi üzem tanulságai, melyeket nem vesznek figyelembe:
– Az egyik városrész házai 50 méterre kezdődnek a gyártól. Az Egyesült Államokban az ekkora beruházásokat – például a Tesla gyárát – mindentől távol, a sivatag közepére telepítik.
– A természet közelsége miatt költöztek ide az emberek, de azóta eltűnt az erdő, a csend és a harmónia. Zajszennyezésben kénytelenek élni. A multit nem érdekli, mi lesz az itt lakók életével.
– Pulzáló, sivító zaj van. Éjszaka rendszeresen felébrednek erre a környéken lakók.
– A gyárat folyamatosan bővítik.
A hatóságok mindenhez asszisztálnak.
– Működési engedély nélkül működhetnek a hatalmas beruházással létrehozott üzemrészek, pedig egyébként egy sarki gyroszos sem teheti meg ezt. (A kormányhivatal állapította meg, hogy Gödön a Samsung-gyár B és C zónája működött engedély nélkül.)
– Nincs rászorítva a profitorientált multi gyára, hogy őszintén kommunikáljon, és figyelembe vegye a lakosság érdekeit.
– Nem igaz, hogy zömében magyaroknak, vagy helybélieknek adna munkát az üzem – Gödön a dolgozók mintegy fele külföldi, többségében ukrán, de dolgoznak koreaiak, vietnámiak is. (Ez már csak azért is érdekes, mert a különleges gazdasági övezetek létrehozásáról szóló törvény részben a munkahelyek megőrzésével indokolta az intézkedés szükségszerűségét.)
– Elértéktelenedtek a lakók legnagyobb vagyontárgyai, vagyis az ingatlanjai. Nem kártalanítják az érintett embereket. Azt mondják, nincs jelentős környezeti hatás.
– Sóskúton fogják újrahasznosítani az akkumulátorgyártásban keletkező magzatkárosító hatású veszélyes anyagot. A tervek szerint évi 25 ezer tonnát fognak Sóskútra szállítani, majd vissza Gödre.
– Az akkumulátorgyártásban használt elektrolit robbanásveszélyes, hidrogén- fluorid szabadulhat fel, ami fél órán belül halált okozhat. Baleset esetén sziréna figyelmeztet, hogy mindenki zárkózzon be azonnal. – Elektrolitgyár is lesz Sóskúton.
– Arról nem is szólva, hogy olyan alapanyagok szükségesek az új akkukhoz, melyek függővé tesznek minket Kínától! Lítium, kobalt, nitrát… A problémát az jelenti, hogy ezek a fémek mindössze a bolygó néhány pontján fordulnak elő olyan koncentrációban, hogy gazdaságosan ki is lehessen őket termelni. A globális litium-kitermelés több mint 80 százaléka Kínában zajlik. Manapság – joggal – nem szeretjük a monopolhelyzeteket. Esetünkben Kína gyakorlatilag ilyen helyzetben van, és már megszellőztették, hogy készek akár visszaélni a pozíciójukkal! De például egyetlen Tesla-akkuhoz 4,8 kilogramm kobalt kell! A globális kobaltfelhozatal kétharmadát a világ egyik legszegényebb országa, a Kongói Demokratikus Köztársaság adja, amely politikailag rendkívül ingatag helyszín. (A legújabb ötlet a tengerek, óceánok alatti bányászat…)