A pénteki támadás után még mindig életveszélyes Salman Rusdie állapota

Posted by

A 80-as években írt Sátáni versek című könyvéért ítélték halálra iszlám szélsősgesek

Hagyánek Andrea

>Egyelőre bizonytalan Salman Rushdie állapota. Lélegeztetőgépen tartják. Az indiai származású brit írót, ahogy az AFP jelentette, megkéselték egy pénteki rendezvényen az Egyesült Államokban. Rushdie-t a fején és a hasán érték a késszúrások, az AP hírügynökség helyszínen tartózkodó riportere 10-15 szúrásról számolt be. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – közölte Andrew Wylie, Rushdie ügynöke.  A Booker-díjas író, akire évtizedekkel ezelőtt halálos ítéletet mondott ki Khomeini, az akkor iráni ajatollah, éppen a Chautauqua Institution egyik rendezvényén készült beszélni, amikor megtámadták. A 75 éves írót helikopterrel azonnal kórházba szállították. A rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy a támadó, a New Jersey államban élő 24 éves Hadi Matar.

Szemtanúk láttak egy férfit a színpadra rohanni, aki elmondásuk szerint megszúrta Rushdie-t és a műsorvezetőt, Henry Reese-t is, ő kisebb fejsérülést szenvedett. Az interneten közzétett videón látható, amint a résztvevők az incidenst követően azonnal a színpadra rohannak. Többen gyorsan a földre szorították a támadót. A közönséget ezután arra kérték, hogy nyugodtan és gyorsan hagyják el a helyiséget. A támadót a rendőrség őrizetbe vette, majd letartóztatta – írja a BBC. Rita Landman endokrinológus, aki a közönség soraiban ült, szintén felment a színpadra, hogy segítséget nyújtson. Elmondta, hogy Rushdie-nak több szúrt sebe volt, köztük egy a nyak jobb oldalán, és a teste alatt vértócsa volt. De azt mondta, úgy tűnt, hogy életben van, és nem kapott újraélesztést. “Az emberek azt mondták: Van pulzusa, van pulzusa, van pulzusa” – mondta Landman.

Több politikus, író és művész reagált a merénylet hírére. Scott Simon, az NPR rádióállomás szombati Weekend Edition című műsorának házigazdája, Rushdie szavait idézte a twitteren. “Mi a véleménynyilvánítás szabadsága? A sértés szabadsága nélkül megszűnik létezni”. Wajahat Ali, a Menj vissza oda, ahonnan jöttél című könyv szerzője és a Daily Beast rovatvezetője is posztolt, azt írta, két hete ő is ugyanezen a színpadon tartott előadást. Csodálatos hely, fantasztikus, kíváncsi és befogadó közösséggel. Megdöbbentő és undorító, ami történt. Reméli, hogy Rushdie gyorsan felépül és meggyógyul. Hozzátette, a világot erőszakkal akarják rendben tartani a gyűlölködő férfiak. “Salman Rushdie-t ma leszúrták. Az FBI-t tegnap megtámadták. Attól tartok, hogy ezek az erőszakos példák csak tovább fognak eszkalálódni a szélsőségesség általánossá válásával” – írta.

Marianne Williamson volt demokrata elnökjelölt és író azt írta, imádkozik Salman Rushdie-ért. Kathy Hochul New York-i kormányzó megköszönte a rendőrség gyors reagálását. Stephen King azt írta, reméli jól van Salman Rushdie.Suzanne Nossel, a PEN Club America vezérigazgatója közleményében azt írta, hogy a szervezet megdöbbenve és elborzadva értesült arról, hogy brutális, előre megfontolt támadás érte volt elnöküket és hűséges szövetségesüket, Salman Rushdie-t. Nem emlékeznek még egy ilyen esetre, hogy amerikai földön nyilvánosan erőszakos támadás ért volna egy írót. Úgy folytatta, néhány órával a támadás előtt, péntek reggel Salman e-mailt írt neki. Arra kérte, hogy segítsen ukrán menekült írók elszállásolásában. Hangsúlyozta, hogy habár Salman Rushdie-t évtizedek óta üldözték, soha nem hátrált meg. Rengeteg energiát fordított arra, hogy segítsen az elesetteken és azokon, akik fenyegetettségnek voltak kitéve.