A gyurcsányozás hete

Posted by

Bolgár György

>Azt állította a Fidesz (közleményében), hogy „Gyurcsány Ferenc láthatóan minden nap megüzeni, hogy készül, és vissza akar térni a kormányzásba”.
Ezzel szemben a tény az, hogy Gyurcsány ugyan valóban többször leírja, hogy „készülünk”, de egyszer sem tette hozzá, hogy a visszatérésre vagy a kormányzásra. 15 országgyűlési képviselővel ez nem is lenne lehetséges. Arra viszont valóban készülhetnek, hogy a Fidesz által is sűrűn emlegetett válság kezelésére jobb válaszokat adjanak, mint a kormány. Ez is baj?
Azt állította Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti csoportjának vezetője (Facebook bejegyzésében), hogy Gyurcsány Ferenc akkor is tizenötször emelte a rezsiárakat, amikor nem is volt energiaválság Európában.
Ezzel szemben a tény az, hogy most 95 és 100 dollár között mozog egy hordó olaj ára, 2006 augusztusában viszont 103 dollár volt. De lett ez még sokkal rosszabb is, mert közvetlenül a pénzügyi világválság kirobbanása előtt, 2008-ban elérte a 190 dollárt, ráadásul a földgáz ára akkoriban még az olaj árához volt kötve. Nemcsak tizenötször, hanem mindig.
Azt is állítja a Fidesz (ugyancsak közleményében), hogy „egész Európa és Magyarország is szenved a háború és a brüsszeli szankciók következményeitől; háborús infláció, háborús energia- és gazdasági válság van”.
Ezzel szemben a tény az, hogy gazdasági válság nincs, legföljebb fenyeget, az energiaválság pedig már a háború előtt elkezdődött, csakúgy, mint az infláció. Arról nem is szólva, hogy az utóbbi felgyorsulásához a magyar kormány a választások előtt a kereslet mesterséges és felelőtlen gerjesztésével alaposan hozzájárult. De ha a Fidesz Brüsszelt megnevezi felelősként, az oroszokat viszont nem, akkor lehet, hogy már kiléptünk az EU-ból, csak még nem szóltak?
Azt állította Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes (a Magyar Nemzetben), hogy „Európa háborús politikát folytat (…), riasztó, hogy európai politikusok nem a békéről beszélnek, hanem a háborús konfliktus növeléséről”.
Ezzel szemben a tény az, hogy nem Európa folytat háborús politikát, hanem Oroszország (sőt nemcsak háborús politikát, hanem gyilkos háborút), és nem az európaiak beszélnek „a háborús konfliktus növeléséről”, hanem az oroszok, akik már többször is atomfegyverek bevetésével fenyegetőztek. De ha a magyar kormány nem így látja, akkor már csak az hiányzik, hogy fegyverekkel segítse szegény oroszokat. A béke védelmében.
Azt állította Földi László, titkosszolgálati szakértő (a Magyar Nemzetben), hogy az Ukrajnában folyó háború „sokkal inkább regionális területhez köthető katonai konfliktus, hisz’ különben hogyan tudnának búzával megrakott hajók kifutni a fekete-tengeri kikötőkből?”
Ezzel szemben a tény az, hogy azért tudnak kifutni, mert Ukrajna és Oroszország az ENSZ közvetítésével megállapodott ennek engedélyezéséről, a világszervezet ugyanis arra figyelmeztetett, hogy e nélkül éhínség törhet ki több országban. De ha Földi szerint a háború nem is háború, akkor legalább pontosan idézze a nagy orosz vezetőt: különleges katonai művelet. Olyan nehéz ezt megtanulni?