Atomtitkok Trump pincéjében?

Posted by
Marc Pitzke, New York
Der Spiegel
Trump atomfegyverekről szóló aktákat rejtett el a pincében?
A Mar-a-Lagóban tartott FBI-razzia körüli vita egyre fokozódik. Garland amerikai főügyész nyilvánosságra akarja hozni a házkutatási parancsot. Állítólag Trump nukleáris titkokat is ellopott a Fehér Házból.
Lagerraum für Staatsgeheimnisse: Trumps Anwesen Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida
Az államtitkok raktára?

 

Merrick Garland nem a nagy szavak embere. Csendben tűrte, ahogy a republikánusok 2016-ban szabotálták a Legfelsőbb Bíróságra való jelölését. Ugyanilyen csendben fogadja most már az ellenségeskedést, amely szinte naponta visszhangzik ellene amerikai főügyészként, főként Donald Trump volt amerikai elnök és vazallusai részéről.De elég volt. Ezért állt Garland csütörtökön savanyú arccal a kamerák elé, és tette azt, amit a hozzá hasonló profi nyomozók soha nem tesznek: egy folyamatban lévő nyomozásról beszélt. Normális esetben, mondja először, az osztálya inkább “a bírósági beadványokról és a munkájáról beszél”. De ezúttal “a jelentős közérdek” nem hagy neki más választást – más szóval: az ügy történelmi robbanékonysága és felkorbácsolt politizáltsága.

Seltene Erklärung zu laufenden Ermittlungen: US-Justizminister Merrick Garland

 

Ez természetesen a Trump floridai Mar-a-Lago birtokán tartott példátlan FBI házkutatás, amelyet feltehetően illegálisan tárolt államtitkok miatt tartottak. Napok óta vad pletykák keringenek az akció körül, amelyet hivatalosan még nem is erősített meg sem az FBI, sem Garland mint legfőbb ura. Ez az információs vákuum már régóta hagyta Trumpot az értelmezésben, aki képes volt megcáfolhatatlanul hazugságokat terjeszteni, hogy magát egy politikai bosszúhadjárat áldozatának mutassa be.

Ez csütörtökön hirtelen megváltozik. Először is Garland ügyes húzásával, amellyel Trumpot nyomás alá helyezi: Végül megerősíti a házkutatást, sőt “személyesen engedélyezte” azt, és kéri az illetékes bíróságot, hogy adja ki a házkutatási parancs szövegét – de csak akkor, ha Trump jóváhagyja azt. Így csak rossz lehetőségek maradnak számára: Ha visszautasítja, még gyanúsabbá teszi magát, ha viszont beleegyezik, kiderül az igazság.

Állami nyilvántartások rossz kezekben

Helyi idő szerint nem sokkal éjfél után Trump beleegyezik: Ő is támogatja a házkutatási parancsot és a “nem amerikai, indokolatlan és szükségtelen rajtaütéssel” és a floridai villájában történt “betöréssel” kapcsolatos egyéb dokumentumok “azonnali kiadását”.Kiad egy hosszú, dühös nyilatkozatot, mintha ez eleve az ő ötlete lett volna, azzal a felhívással zárja: “Adják ki a dokumentumokat most!”. A csütörtöki második fejleményből kiderül, hogy milyen robbanásveszélyes igazság állhat a háttérben. A “Washington Post” késő este arról számolt be, hogy a Trump által állítólag ellopott akták többek között “nukleáris fegyverekről” szóltak; fennállt a veszély, “hogy rossz kezekbe kerülhetnek”. “Reméljük, hogy ez csak figyelmetlenség volt, és nem gonosz szándék” – reagált a CNN-en James Clapper, az amerikai hírszerzés korábbi vezetője a megdöbbentő jelentésre. “Például egy baráti-alku Vlagyimir Putyinnal.”