Bokros Lajosra most is figyelni kell

Posted by

Bokros Lajos volt az ATV Egyenes Beszéd vendége szerda este, és az egykori pénzügyminiszter értékelte

 a magyar gazdasági helyzetet. A róla elnevezett 1995-ös csomagról azt mondta, hogy az egy becsületes dolog volt, mert megmondták az embereknek, hogy mire készülhetnek, és akkor „az a kiigazítás helyre hozta az országot, most pedig az a kormány, amely maga nyomta be az országot a válságba, igyekszik néhány látszatintézkedéssel ezt a válságot kezelni.” Bokros hozzátette: 1995-ben Magyarország nem volt az EU-tagja, „reményünk nem volt arra, hogy ilyen mértékű támogatást kapjunk.”

A mostani válság – az infláció és az államadósság elszabadulása – Bokros szerint az Orbán-kormány helytelen, ésszerűtlen és szakszerűtlen gazdaságpolitikájának a következménye.  Kérdésre elmondta: Most is fenyeget az államcsőd réme, ha nem kapjuk meg az uniós forrásokat.

Bokros szerint három dologgal kellene felhagyni:

  • a rezsicsökkentéssel, ami velejéig káros, a gazdaságot romboló intézkedés, nem ösztönöz takarékosságra, csak a rászorulóknak kell támogatást adni,
  • a benzinárstoppal, mivel annak nyomán csak a hiány és a feketepiac erősödik,
  • a katával, ami rossz volt, egy jelentős réteg felmentést kapott a társadalombiztosítási járulék megfizetése alól.

Bokros szerint a problémák megoldhatóak, de még egyszer kiemelte, hogy a kormány felelős a magas inflációért, az államadósság emelkedéséért és a szegénységéért is. Mindig a kormány felelős a gazdaságpolitikáért. Bokros szerint az Orbán-kormány felelős az inflációért, az államdósság növekedéséért, és azért is, hogy ennyi szegény ember van.
24.hu/MFOR