Európa vezetője és a Vitéz

Posted by
George Lazar
>A magyar szélsőjobboldali aktivisták megjelenése az USA-ban több kényelmetlen kérdést vet fel. Az Orbán-kormány ugyanis sajátosan értelmezi a diplomácia feladatát. Az USA-ban működő magyar diplomaták, tiszteletbeli konzulok és különféle alapokból fizetett aktivisták feladata a propaganda terjesztése mellett az Orbán rezsim kritikusainak felkutatása, lejáratása, hiteltelenné tétele.
Többen nyíltan politikai lobbitevékenységet folytatnak, ami a FARA törvények szerint jogellenes is lehet. Rendezvényeket szervezek, adatokat gyűjtenek az ott résztvevőkről és „magyar érzelmű” szimpatizánsokat próbálnak beszervezeni.
Az Orbán rezsim ezt igencsak agressziven teszi, de erőszakról eddig én még nem hallottam. Az viszont elképzelhető hogy jogi eljárás már folyik Orbán aktivista ellen az USA-ban, csak nem tudunk róla.
Az „Orbán… the Leader of Europe” pólók „megálmodója” egy Szilágyi Ákos nevű úriember aki a New York-i Magyar Házban vert tanyát, és az ott működő egyik szervezet a Széchenyi István Society oszlopos tagja. (A szervezetet jelenleg Rózsa Ákos vezeti)
A szélsőjobboldali, nativista csoport évente Wass Albert ünnepségeket rendez, Takaró Mihály előadást szerveztek. Elmondható hogy non-profit(!) szervezetük amerikai magyar szélsőjobb egyik „ékköve.”
Például 2008 július 16-án a magyar Szent István Katolikus Templom alagsorában (402-412 East 82nd Street, New York) David Irving “könyvbemutatóra” került sor. Ez volt Irving első nyilvános szereplése miután kiengedték a börtönből, és akkoriban felmerült hogy Szilágyi volt a szervező.
2014-ben Papp Lajos szívsebésszel haknizott az USA-ban és Kanadában. A szélsőjobboldali előadókörút felkeltette a hatóságok figyelmét is. Szilágyit csak feltételekkel engedték be Kanadába, Papp Lajos pedig kijelentette hogy ö többet nem utazik Észak-Amerikába mert annyi „herce-hurcában” volt része. Nem részletezte hogy azok pontosan mik voltak.
Szilágyi képzettségére nézve neon-technikus, úgy tűnik jelenleg Budapesten él. Közeli kapcsolatban áll a Fidesz Bayer Zsolt, Hende Csaba nevével fémjelzett köreivel.. a Vitézi Rend tagja.
Nem kis meglepetésemre Orbán Viktorral most a CPAC Texason bukkant fel az általa tervezett pólóban.