A halál csókja

Posted by
Acsay Judit
>A Facebookról vettem át:
A hazai rezsim már amúgyis romokban heverő diplomáciai pozícióit a modern világban újabb találat érte azzal, hogy Trump floridai birtokát az FBI megrohamozta.
Orbán újra elképesztő időzítéssel szállította a ’halál csókját’.
Az orbáni átok még 2008-ban kezdődött, amikor az akkor ellenzéki Orbánt meghívták a republikánusok elnökjelölti konvenciójára, ami után nem sokkal az ismeretlenségből előbukkant chicagói szenátor, Barack Obama nyerte a választást John McCain ellen.
Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011-ben fogadta Orbánt Kairóban, ami után pár nappal kitört az Arab Tavasz, és az egyiptomi diktátor 30 év után elveszítette a hatalmát.
2011 májusában Kan Naoto japán miniszterelnökkel találkozott. Naoto 3 nappal ezután lemondott a posztjáról.
Ősszel Szultan bin Abdel-Azíz szaúdi herceg fogadta a Fidesz elnökét. A herceg két héttel később meghalt.
Még ugyanabban az évben ősszel, Brüsszelben Orbán Silvio Berlusconit biztosította legmélyebb támogatásáról. Az olasz miniszterelnök 2 héten belül lemondani kényszerült.
2012-ben Orbán a druszájával, Viktor Janukovics akkori ukrán elnökkel futott össze. Janukovics bő egy év múlva megbukott.
Szeptemberben Orbán 48 órán belül 2 kollégáját is megbuktatta. Előbb Vilniusban Andrius Kubilius litván miniszterelnököt, aztán Tbilisziben Miheil Szaakasvili grúz elnököt látogatta meg. Az utóbbi kampánygyűlésén beszédet is mondott. Mindketten elveszítették a választást alig pár nappal Orbán látogatása után.
2014-ben Robert Fico lett az áldozat. A szlovák miniszterelnök a pozsonyi államfő-választás nagy esélyese volt, de a szavazás előtt 3 nappal találkozott Orbánnal – nagy meglepetésre Fico kikapott.
2015-ben Orbán Sepp Blatter FIFA-elnöknek gratulált az újraválasztásához. Napokkal később Blatter ellen nyomozás indult, és lemondott.
2019-ben, az EP-választás előtt Heinz-Christian Strache osztrák kancellár-helyettest fogadta Pesten, hogy egy illiberális-szélsőjobboldali koalíciót kovácsoljon össze (Kurz kancellár nem fogadta el a meghívását), Strachéról pár nappal később nyilvánosságra került az ibiziai botrányvideó, és távozott a politikából.