Orbán Viktor CPAC-sztár

Posted by
Stumpf András

>Így lett a magyar kormányfő a trumpi jobboldal példaképe – korábban, a CPAC Hungary konferencia nyomán írtuk: https://www.valaszonline.hu/…/orban-viktor-cpac…/

Tételmondat: beérett Orbán Viktor törekvése, hogy hivatkozási alapja és egyik szimbolikus vezetője legyen a nyugati „új jobboldalnak”. A kölcsönös egymásra találásban másodlagos, hogy a magyar valóságban mennyire érvényesülnek a mozgalom zászlajára tűzött elvek: a papíron eltörléskultúra-ellenes, szólásszabadság-párti konferenciasorozat magyar állomására lapunkat – sok más hazai és külföldi újsághoz hasonlóan – nem engedték be, és egyetlen nyilatkozatot sem engedélyeztek.
❓MI AZ A CPAC?
🗣️Az amerikai Republikánus Párt korántsem olyan monolit közösség, mint mondjuk a Fidesz, számos irányzat élt benne hagyományosan egymás mellett. Ezek közül – leegyszerűsítve – a CPAC (Konzervatív Politikai Akciókonferencia) az „új jobboldal” (New Right) mozgalmaként indult útjára. A 60-as években kialakult áramlat előtérbe helyezte az evangéliumi keresztények számára fontos morális kérdéseket, például az abortuszt, és fokozatosan átvette a hatalmat a társadalmi kérdésekben gyakran liberális, Rockefeller-republikánusnak is nevezett régi pártelit felett. Az első, 1974-ben rendezett CPAC vezérszónoka Ronald Reagan kaliforniai kormányzó volt, és a konzervatív fordulat később az ő elnökké választásával tetőzött be.
A CPAC mindeközben a párt legfontosabb fóruma lett. Trump populista forradalma azonban nemcsak magát a Republikánus Pártot, hanem a konferenciát is felforgatta. 2011-ben itt mondta el a beszédét, ami elindította karrierjét a pártban, elnökké választása után pedig egyre inkább az ő politikája határozta meg a rendezvényt. Mire Budapestre elért, a CPAC már nem annyira a Republikánus Párt, mint Donald Trump rendezvénye – fia, Don Jr. ezért egyenesen TPAC-nek keresztelte át tavaly. Ami persze nem jelenti, hogy nem fontos – a volt elnök által támogatott képviselőjelöltek sorra nyerik meg a republikánus előválasztásokat ezekben a hetekben, ő maga pedig 2024 nagy esélyese.

Bővebben: https://www.valaszonline.hu/…/orban-viktor-cpac…/

❓A JELENSÉG KRITIKÁJA
🗣️Az identitásukat a kritikátlan nyugatmásolással és az importált konfliktusokkal szemben felépítő magyar „új konzervatívok” kritikátlanul másolják le a nyugati New Right témáit, valamint (részben) eszközeit és konfliktusait. A folyamat tetőpontja, hogy az Amerikára és a nemzetközi hálózatokra mindig gyanakvással tekintő hazai politikai aktorok ízig-vérig amerikai konferencián építenek nemzetközi hálózatokat. Elitellenes konferencián, melynek eszmei vezérfonala a (szólás)szabadság, csak éppen a saját eliten és médián kívül másnak nem volt szabad bemenni.