Magyarország hátrafelé megy: a kályhához

Posted by

szeka

>Egyre abszurdabb ötletekkel rukkol elő a kormány az energiatakarékosság ügyében. Ez annál is szembeötlőbb, mivel néhány hete még azokon élcelődtek a fideszes politikusok, akik a spórolás szükségességére hívták fel a figyelmet. A kapkodás annak a jele, hogy a kormány legfelsőbb szintjein sem voltak tisztában a helyzet súlyosságával, ami az egyszemélyi vezetés egyik legkirívóbb sajátossága. A felelősség ezért leginkább Orbán Viktor vállát nyomja, de ő inkább az amerikai republikánusoknak osztogatott tanácsokat rról, hogyan szerezzék meg, majd betonozzák be a hatalmukat.

A friss törvényi lazítások lehetővé teszik, hogy Magyarországon a jövőben akár természetvédelmi területekről is ki lehet termelni a tűzifának valót. Ezt a kormány a most induló kályha- és kazánprogramja miatt lépték meg, így teremtve meg a lehetőségét annak, hogy például az oktatási intézményekben átálljanak a fatüzelésre. Ezt valószínűleg ostoba viccnek vélte volna kormánypárti és ellenzéki szavazó egyaránt néhány napja is, ám most ez a komor valóság. A rendelkezés ilyen rapid bevezetése arra utal, hogy tényleg nagy a baj energiafronton, ám a kormányzati kommunikáció továbbra is az ellenzékre kívánja hárítani a felelősséget.

Aki volt katona, ismeri a dobkályhák világát, így el tudja képzelni talán azt is, hogy ezeket a könnyen mozgatható, kicsi, ám nagy meleget biztosító fűtőberendezéseket is aktiválja rövidesen a kormány. Most kissé ironikusnak tűnik ez a feltételezés, de az állami erdőterületek megcsonkítása és a fatüzelésű kályhák csatarendbe állítása is viccnek tűnt néhány napja, és most mégis itt tartunk. Csak most nyer értelmet a főispánok és a vármegyék reaktiválása, hiszen az új kormányzati irányvonal előhírnökei voltak. Magyarország ugyanis most már biztos, hogy hátrafelé megy, és nem előre. A magyar kormányfő egy olyan mintaországként mutatta be hazánkat az amerikai konzervatívoknak, ahol neki dolgozik az ügyészség, az alkotmánybíróság, a köztársasági elnök, az állami pénzből kitömött jogvédő és civil szervezetek, és ahol a túlságosan keményen fogalmazó újságírókat, szerkesztőségeket meg lehet félemlíteni, esetleg meg lehet venni a kiadóikat.

Mindeközben Orbán Viktor okítja a világot, elmagyarázza a republikánusok válogatott csapatának, miként kell elkerülni a keveredést más fajokkal, hogyan semlegesítsék a genderproblémát, miként tartsák távol a határaiktól a migránsokat. Mindenről beszélt a CPAC résztvevőinek, csak arról nem ejtett szót, hogy miként szakadt ketté Magyarország társadalma az utóbbi 12 évben mind szociálisan, mind ideológiailag, miként hagyta kormánya elúszni a lehetőséget, hogy a kedvező világgazdasági időszakban megerősítse az ország pénzügyi alapjait, illetve csökkentse az államadósságot. Azt se nagyon boncolgatta, miként lett Putyin foglya az ország amiatt, hogy az energiafelhasználásunk nagyon nagy mértékben az orosz kőolajra és földgázra épül.

Orbán azzal sem kérkedett, hogy a tragikus járványkezelésnek köszönhetően az ország lakosságához képest kiugróan magasak voltak a halálozási mutatók a koronavírus tombolása idején, illetve hogy még a vakcinák beszerzésén is nyerészkedtek a kormányhoz közel álló oligarchák. A magyar kormányfő egy olyan mintaországként mutatta be hazánkat az amerikai konzervatívoknak, ahol neki dolgozik az ügyészség, az alkotmánybíróság, a köztársasági elnök, az állami pénzből kitömött jogvédő és civil szervezetek, és ahol a túlságosan keményen fogalmazó újságírókat, szerkesztőségeket meg lehet félemlíteni, esetleg meg lehet venni a kiadóikat. Nem említette persze a most induló kazán- és kályhaprogramot sem, ami egy teljesen elhibázott szociális- és energiapolitika eddigi legfurább kitüremkedése. Hatósági árszabással ugyanis egyre nagyobb terhet tett az állami költségvetésre, rászabadította az inflációt a lakosságra, majd mindezt ráfogta az orosz-ukrán háborúra. A propaganda azonban nem tudja hosszasan elfedni a valós problémát, ugyanis a mesterségesen alacsonyan tartott jövedelmek miatt a lakosságot sokkolná a szembesülés a valós piaci árakkal. Így aztán az amerikai republikánusok épp úgy átverte Orbán Viktor, mint a választások előtt a legtöbb magyar állampolgárt. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ne a szemedet dörzsöld, amikor az ellenség sokkal nagyobb, mint arra számítottál, hanem gyorsan találj ki egy új haditervet!”

Szegedi Kattintós

Kép: Amerikai Népszava