Orbáb Dallas NYT

Posted by

Neil Vigdor
The New York Times számára
DALLAS – Olyan fogadtatásban volt részük a konzervatívoknak, amilyet egy olyan pártvezértől, mint Donald J. Trump volt elnök, elvárnának: álló ováció, örömujjongás és dübörgő helyeslés a bevándorlást és a melegházasságot ellenző üzenete miatt. A hősnek kijáró fogadtatás címzettje azonban csütörtökön Orbán Viktor, a magyar miniszterelnök volt, akit széles körben elítéltek a demokratikus normák elleni támadásai miatt. A dallasi konzervatív politikai akciókonferencián ő volt az egyik főszereplő. Az amerikai politikai jobboldal egyik szárnya által tisztelt Orbán Viktor, az Európai Unió leghosszabb ideje hivatalban lévő jelenlegi vezetője azután érkezett a CPAC-ra, hogy a közelmúltban a “vegyes fajú” társadalmat ellenző megjegyzéseivel újabb felháborodást váltott ki.

Orbán Viktor csütörtöki beszédében dacosan elhárította a kritikákat, mondván, hogy a hírmédia “szélsőjobboldali, európai rasszista, antiszemita erős embernek, Putyin trójai falovának” bélyegzi őt a megjegyzéseivel kapcsolatos szalagcímekben. Azokat, akik rasszizmussal és antiszemitizmussal vádolják, “egyszerűen idiótáknak” nevezte. “Azt akarják, hogy feladjuk a nulla bevándorlás politikáját, mert ők is tudják, hogy ez a jövő döntő és végső csatája” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor már régóta hangoztatja az efféle megvetést, és az ellenszenve – a bevándorlókkal, a hírmédiával, a “wokenesszel” és még sok mással szemben – segített megszilárdítani a státuszát az amerikai konzervatívok körében, akik messzemenő platformot biztosítottak neki. Köztük van Tucker Carlson, a Fox News kommentátora is, aki Magyarországra utazott, hogy egy riportot készítsen a miniszterelnökről. Májusban a CPAC konferenciát rendezett ott. A CPAC, egy befolyásos jobboldali csoport vezetői, akik leginkább arról ismertek, hogy rendszeresen megrendezett konferenciáikon prominens republikánusokat és elnökjelölt-aspiránsokat látnak vendégül, ellenálltak az Orbán Viktor meghívásának.

Orbán csatlakozott a nyitónapi rendezvényhez, amelyen Greg Abbott texasi kormányzó, Sean Hannity, a Fox News műsorvezetője és Sarah Palin, Alaszka volt kormányzója is részt vett. A konferencia a hétvégén Trump úr beszédével ér véget, akit gyakran hasonlítottak Orbán Viktorhoz. Orbán Viktor beszéde a Hilton Anatole szállodában – a “Trump nyert” árucikkek, a jobboldali média standjai és a választásokat tagadó MyPillow alapítója, Mike Lindell kóborló birodalmában – a kongresszus látogatóinak eklektikus választékát vonzotta.Tüntetők is megjelentek, akiket a rendőrség kísérte el. A tüntetések utaltak arra a szélesebb körű felháborodásra, amelyet Orbán Viktor jelenléte váltott ki, miután júliusi kijelentései miatt a náci retorikához hasonlították.

“Orbán egyszerűen ujra kijátszotta a kultúrharc kártyáit, amelyeket mindig is kijátszott, a bevándorlásellenes kampányra, a nemek közötti viszonyra és meleg jogok elleni “családi értékek” kampányára, valamint a törvény és rend elleni kampányára támaszkodva” – írta csütörtökön e-mailben Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem szociológia és nemzetközi kapcsolatok professzora. “Éljenzésre számított ezekért az álláspontokért – és meg is kapta őket”.

Jerry Brooks, 58 éves kongresszusi tag a floridai Live Oakból, aki az “In Black & Right” nevű podcast házigazdája, egy csütörtöki interjúban Orbán Viktor beszéde előtt azt mondta, hogy a magyar vezető lenyűgözte. “Úgy tűnik, hogy egyfajta nemzetközi nyelvet beszél – és ez a szabadságé” – mondta Brooks úr, aki fekete bőrű.

A fizető résztvevők közül nem mindenki azonosította magát Trump támogatójaként. Néhányan először jártak a CPAC-on, kifejezetten azért, hogy meghallgassák Orbán urat, akiről azt mondták, hogy megtestesíti a haza “mindenekelőttről” vallott nézeteiket. Köztük volt a DFW-i Magyar Klub mintegy 30 fős csoportja is. Lana Kerstein, a csoport egyik szervezője, aki amerikai és magyar állampolgársággal is rendelkezik, a beszéd előtt adott interjúban elmondta, hogy régóta csodálja Orbánt a magyar kultúra és a jogállamiság megőrzése érdekében tett erőfeszítéseiért. “Mi a baj ezzel? Nem hiszem, hogy baj lenne. Ennek a nemzetnek túl kell élnie” – mondta Kerstein asszony, egy 40-es évei közepén járó üzletasszony, aki konzervatívnak vallja magát. Dana Spencer, 46 éves, nyugdíjas kutyakozmetikus a texasi Barryből, amely mintegy két órányira van Dallastól, egy interjúban azt mondta, hogy nem ismeri Orbán urat, de értékeli a bevándorlással kapcsolatos álláspontját. “Azt akarom, hogy az emberek legálisan jöjjenek be” – mondta Spencer asszony, aki először vesz részt a CPAC-on. “Mi fizetjük a szállásukat, a repülőjegyüket, a New Yorkba tartó buszos utazásukat.”

Orbán Viktor Dallasban tapasztalt támogatása ellentétben állt a júliusi romániai beszédének visszhangjával.”Ezek az országok már nem nemzetek: Nem többek, mint népek konglomerátuma” – mondta Orbán Viktor az Associated Press fordítása szerint, és ezzel azokat az európai országokat támadta, ahol nagyszámú bevándorló él. Egy megosztott Európáról beszélt, ahol a bevándorlók megváltoztatják “világunk” jellegét. “Hajlandóak vagyunk keveredni egymással, de nem akarunk kevert fajú népekké válni” – mondta Orbán Viktor. “A migráció kettészakította Európát – vagy mondhatnám azt is, hogy kettészakította a Nyugatot”.E megjegyzéseket azonnal bírálták.

Hegedüs Zsuzsa, Orbán Viktor bizalmasa július 26-án a magyar sajtóban közzétett lemondólevelében azt írta, hogy még a “legvérszomjasabb rasszista” sem tudná elnézni Orbán Viktor retorikáját. Orbán Viktor üzenetét a nácik által használt témákhoz hasonlította, beleértve Joseph Goebbelst, Adolf Hitler propagandafőnökét. “Nem tudom, hogy nem vette észre, hogy egy Goebbelshez méltó, tiszta náci szöveget ad elő” – írta. Deborah E. Lipstadt, az antiszemitizmus megfigyelésével és leküzdésével foglalkozó amerikai különmegbízott egy nappal később hivatalos Twitter-fiókján megismételte Hegedüs asszonyt, és riasztónak nevezte Orbán Viktor értékelését.

Orbán Viktor legutóbbi meghallgatása az Egyesült Államok politikai jobboldalának vezetőinél akkor történt, amikor a republikánusok a félidős választásokra készülnek, amelyeken a szenátus és a képviselőház feletti ellenőrzés megszerzésében reménykednek. A republikánusok eddig egy sor olyan jelöltet állítottak, akik vitatják a 2020-as elnökválasztás legitimitását, és akik befolyásolhatják a következő választás kimenetelét. Orbán Viktor, aki arra hivatkozik, hogy szabad és tisztességes választásokat nyert, hogy igazolja azt, amit “illiberális demokráciának” nevez, arra is felhasználta hivatalának hatalmát, hogy a választások körvonalait a maga számára kedvezőbbé alakítsa. Kedden Trump úr üdvözölte Orbán urat a Bedminsterben (N.J.) lévő golfközpontjában, ahol a két férfi fényképezkedett. Ez egy merész találkozás volt a volt elnök és Orbán úr között, akit Stephen K. Bannon, Trump egykori vezető tanácsadója egyszer “Trump előtti Trumpnak” nevezett. Orbán Viktor csütörtökön a CPAC-hoz intézett búcsúszavai provokatívak voltak. “A globalisták mind elmehetnek a pokolba” – mondta. “Én Texasba jöttem”.