Zsemle, avagy az infláció robogó vonata

Posted by
Raskó György
>Nem először írok e jelenségről, de most megint, mert lassan már általános jelenség. Ma reggel megyek a kedvenc péküzletembe zsemlét venni. 6 darabot veszek egyszerre, kezemben a kikészített pénz 480 Ft. Az eladó mondja, hogy kevés, mert 540 Ft-ba kerül. Mivel ott volt a pékmester is, megkérdeztem: Hogy van ez? Három hete azzal indokolta a 80 Ft-os darabonkénti árat, hogy már új lisztből van, most meg 90Ft. Mire a válasz: uram több év lemaradását kell behoznunk, veszteséges volt a péksütemény éveken át. Most már van rajta pénz, de emelek, mert ki tudja mikor lesz majd lehetőségem rá…
Megjegyzem: a kora tavasszal még 50 Ft-ot kért, majd májusban 60 Ft-ot , aztán július elején 80 Ft-ra emelt, augusztus 1.-től már 90 Ft. Ez 80%-os emelés fél éven belül.
Kérdésem: mennyit bír még el a vásárló, akinek csak korlátos a fizetőképessége? A drágább péksüteményekből már így is drasztikusan csökkent az eladott mennyiség, pékem szerint majdnem a felére a két-három év előttihez viszonyítva.
Most az van Magyarországon, hogy az is emeli az árat, akinek költségoldalról nem is lenne rá szüksége, de fel kell ülni az infláció robogó vonatára, mert ez vissza nem térő alkalom. Káosz lesz ebből.