Nagyon gáz…!

Posted by

Kovács Tamás

A kilencvenes évek elején jócskán fölment az olaj ára, az Antall-kormány eldöntötte, hogy a HTO-ot (háztartási olajat) olcsóbban kell adni a lakosságnak, mert a drága olajat nem tudja megfizetni.
Ebből lett aztán az olajszőkítés, durvábban az olajmaffia tevékenysége! Az olcsóbbá tett HTO-t visszaállította a maffia autókba használható színűre (sok autó tönkre is mehetett miatta!) olajszőkítésnek is nevezték ezt a cselekményt. Rengeteg résztvevője volt a „biznisznek”, de mire a parlamenti tényfeltáró bizottság anyagát a közvélemény megismerhette volna, 2000-ben az első Orbán-kormány az iratait 85 évre titkosította. A titokgazda feloldhatná, ha akarná. Hogy ki volt akkor és ki most a titokgazda, nem ismert, csak sejthető. Az viszont ismert, hogy elég sok ember, főleg sok rendőr esett áldozatul. A rendőrök főleg akkor, ha nyomozni próbáltak az olajszőkítéssel kapcsolatban.
1995-ben adta el a szocialista kormány a gázszolgáltatást, Suchman Tamás volt a fő felelőse. Rávették az egész országot, a kisebb településeket is a földgáz bevezetésére. Kaptak rá kedvező hitelt, amelynek később egy részét el is engedték. Eladták a szocik külföldieknek a szolgáltatási lehetőséget, de a bevezetés idején igénybe vett belföldi földterületeket nem számolták bele az árba. Ebből lett később a Tocsik-per, ami szintén egy rémtörténet volt.
És történelem az olajkályha is, az olajszőkítés is, a rosszul kiszámolt eladási ár is! Itt vagyunk megfürödve, vagy befürödve, mert most meg át kell állni a gáz helyett fa- vagy széntüzelésre. Az olaj is bizonytalan, az olajkályha tehát nem tér vissza. Bányákat újra nyitni egyik hétről a másikra, az nem megy! Az erdőirtás barbár munka! A Mátrai Hőerőművet Mészáros Lőrinc megszerezte, majd visszaadta az államnak. Jócskán kibelezve kellene újraindítani, ami hosszú időbe telhet! Hogy mekkora ráfizetéssel vette vissza az állam, az is történelem lesz?
Most akkor mivel fűtsön a lakosság? Ráadásul maradunk következmények nélküli ország? És mivel fűtsenek az intézmények, a kórházak, az óvodák, az iskolák? Most aztán valóban el kell dönteni, hogy Magyarország előre megy, vagy hátra! Nem lehet 12 éves kétharmados kormányzás után csak a háborúra, a Covidra, a gazdasági válságra, Gyurcsányra, Sorosra hivatkozni, mert a kormány elsődleges feladata és kötelessége saját nemzetének jobb léte, annak megoldása, nyugodt, békés életének megteremtése és hosszútávú biztosítása!!! Mégis próbálj meg talpon maradni Magyarország! De meddig???Címkép: Pápai Gábor/Népszava