A demokrácia: betegség

Posted by
Brandl Gábor
>Több, mint 10 év demokrácia után a tunéziai választásokon az emberek a diktatúrára szavaztak. Ez az ország nem egyedüli mutatója annak, hogy a demokráciát, mint társadalom formáló rendszert meg kell újítani.
– Nemcsak Magyarországon, hanem számos fontos államban is elmozdultak az autokrácia, vagy a diktatúra irányába, míg 2-3 évtizede még arról volt szó, hogy a demokrácia végleg győzedelmeskedett, (lásd: szocializmus bukása, Fukujama jövendölése).
– Fülöp-szigetek, Brazília, Kína, Magyarország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, USA, Oroszország, Közel-Kelet mutatja, hogy a populizmus erősödésével gyengülnek a demokrácia pozíciói. Mik az okok?
– A demokrácia nem egyenlő azzal, hogy 4 évente elmegyünk szavazni. Az esélyegyenlőséggel súlyos bajok vannak. A társadalmi egyenlőségek mind anyagi, mind szellemi téren csökkentek. A tanuláshoz, egészségügyhöz, információhoz való hozzájutás. Rosszul működik a demokrácia ott, ahol az emberek, megfelelő információk híján, nem tudnak megfelelően dönteni a választásokkor. A megfelelő információk megértéséhez, megfelelő iskolázottság, megfelelő munka, életvitel is kell.
– A munkához, megfelelő jövedelemhez való hozzájutás elengedhetetlen feltétele a jó iskola, a jó információ.
– Egyes országokban a bevándorlás is csökkentette a demokráciát, mert a migránsok jelentős része alulképzett, társadalmi ismereteik hiányosak, a szegénységet, az alsó-középosztályt erősítik.
– Magyarországon Orbán rendszerváltása előtt összességében csökkentek a demokratikus jogok, a gazdasági helyzet miatt, hiába működtek szabadon a civil szervezetek, és hiába volt különféle kisebbségeknek demokratikusabb az élet. Orbán uralomra kerülésével megváltoztak a demokrácia részterületeinek arányai. A gazdaság erősödött (EU-pénzek), több lett a munkahely, nőtt az életminőség. Ugyanakkor nagyobbak lettek a gazdasági egyenlőtlenségek, az iskolához, az egészségügyhöz, az információkhoz való jutás lecsökkent. Erősödtek azok az összetevők, melyek a demokrácia rövid távú fenntartásához szükségesek, és gyengültek a demokrácia hosszú távú fenntarthatóságának elemei. Ebből következik, Orbán rendszere akkor fog megbukni, ha a gazdasági rendszer megbukik: az életminőség kisebb, a munka kevesebb lesz, az oktatás és az egészségügy tovább romlik.
– Nincs kizárva, hogy az egész világon, átmenetileg még sokkal rosszabb lesz a demokrácia helyzete. A klímaváltozásra adott válasz döntő lesz a demokratikus szabadságjogokra nézve. Ha a demokratikus erők nem tudnak hatékonyan fellépni a globális felmelegedés ellen, és a biodiverzitás védelmében, az autoriter rendszerek megerősödnek, majd egymásnak fognak esni, így háborúk várhatóak.

– Vallom, amit Churchill mondott: a demokrácia borzalmas, de egyelőre nem találtak ki jobbat. Pontosabban, újra kellene definiálni, mi is a demokrácia?

Címkép: Halász Géza grafikája