Gorbacsov közellenség lett

Posted by

 Megszólalt a Blikknek a legjobb magyar barátja

Balázs Barnabás

Gorbacsov reformkísérletei vezettek a Szovjetunió felbomlásához, ami miatt a nyugati világ hősként, az orosz nép azonban gyenge kezű vezetőként tekint rá / Fotó: GettyImages

Gorbacsov reformkísérletei vezettek a Szovjetunió felbomlásához, ami miatt a nyugati világ hősként, az orosz nép azonban gyenge kezű vezetőként tekint rá. Elkeseredetten figyeli kórházi ágyából a Szovjetunió utolsó vezetője, ahogy Vlagyimir Putyin, Oroszország jelenlegi első embere lerombolja mindazt, aminek ő az életét áldozta: a békét. Minderről a volt elnök, Mihail Gorbacsov egyik legközelebbi barátja, Zolcer János televíziós producer mesélt a Blikknek. A 91 éves orosz politikus már évtizedek óta a külvilágtól elzárva, visszavonultan él. Betegségei mellett ennek egyik oka, hogy amíg Európában egyfajta felszabadítóként tekintenek rá, addig hazájában általános közmegvetés sújtja, ugyanis egy személyben őt teszik felelőssé a Szovjetunió, a „birodalom” bukásáért.
Magyar barátja szerint ezt sem volt könnyű feldolgoznia, ám az évtizedek alatt elfogadta a helyzetét, Oroszország ukrajnai inváziója azonban újból felzaklatta a gyengélkedő Gorbacsovot.
Elég gyakran beszélek vele, a kezdetektől fogva határozottan elítéli a háborút. Háborúnak nevezi, bár mondta, nem szeretne tizenöt évre börtönbe kerülni – kezdte Zolcer. A szovjet blokk egykori első számú vezetője ezzel arra utalt, hogy Oroszországban „különleges katonai hadműveletként” emlegetik Ukrajna megtámadását, aki pedig háborúnak meri nevezni az akciót, az súlyos büntetésre számíthat.

Zolcer János és Mihail Gorbacsov barátsága több mint húsz évre nyúlik vissza /Forrás: Zolcer János archívuma

Gorbacsov viszont úgy tartja, személyét ennél is rosszabb szankciók sújtják: a Kreml és az orosz nép őt hibáztatja minden rosszért. „Gorbacsov szétverte a Szovjetuniót, Putyint kérjük, hogy építse újra. Ha állna a Szovjetunió, nagyhatalom lennénk és a Nyugat sem merne packázni velünk” – hangzik el gyakran az orosz propagandában. A Nobel-békedíjas volt pártfőtitkárnak azonban nem az ellene irányuló, egyre intenzívebb támadások fájnak igazán.

— Az elmúlt hónapokban többször is azt mondta nekem Mihail Gorbacsov, hogy szerinte ez egy testvérháború. Az ő apja orosz, az anyja pedig ukrán, és ilyen helyzetben rajta kívül még milliók vannak. Úgy fogalmazott múltkor, hogy az emberi élet mindennél drágább, ezért védeni kellene, nem pedig a harctéren föláldozni – mesélte a magyar producer, aki húsz éve ápol bizalmi viszonyt Gorbacsovval.
Zolcer érdeklődött nála arról, milyen a viszonya Putyinnal.
— Gorbacsov azt válaszolta, az évek során többször próbálta telefonon elérni az orosz elnököt, de vissza se hívta, noha korábban évente még találkoztak is. Szomorú, mert hét éven keresztül dolgozott a hidegháború lezárásán és a bizalom helyreállításán a Nyugattal, a mostani harcokkal azonban mindezt lerombolják. Ráadásul, amikor Putyin megindította a háborút, az volt a legerősebb narratívája, hogy az USA megígérte a Szovjetuniónak, nem a NATO nem terjeszkedik tovább Oroszország felé. Megkérdeztem erről Gorbacsovot, aki azt mondta, ha ígértek is valamit, azt legfeljebb neki tehették, ő azonban állítja, ilyen nem történt, nem volt szó arról, hogy mi lesz Kelet-Európával – mesélte.

A putyini propaganda szerint Gorbacsov tehet arról, hogy felbomlott a Szovjetunió és ezáltal az orosz nép veszített a befolyásából /Fotó: ProfimediaAzt, hogy a Putyinétól eltérő politikája miatt milyen megkülönböztetés éri Gorbacsovot, jól példázza egy tíz esztendővel ezelőtti sztori. Valamelyik közös útjuk során a volt elnök megkérte magyar barátját, hozzon neki egy teát, a felszolgáló hölgy viszont közölte, „neki nem adok”. Egyszerűen ki sem szolgálták, azzal indokolva, hogy szétverte a Szovjetuniót. Ez a bánásmód pedig idővel még a legerősebb embereket is felőrli.— Nincs jó állapotban, hónapok óta kórházban van, a beszéde is elég rossz, nagyon oda kell figyelni, hogy értse az ember a telefonban. Végtelenül elkeseredett, tíz éve nem hagyta el Moszkvát, a családjával sem jó a viszonya. Úgy érzi, nem jó már itt neki, mostanában állandóan azt mondja, alig várja a napot, hogy újra találkozzon Raiszával – idézte fel Zolcer, hozzátéve: több mint húsz esztendeje elhunyt feleségével nagyon mély és őszinte volt a szerelmük.

Gorbacsov 1953-ban vette feleségül Raiszát, aki egészen 1999-ben bekövetkezett haláláig társa volt a szovjet politikusnak /Forrás: Zolcer János archívumaGorbacsov 1953-ban vette feleségül Raiszát, aki egészen 1999-ben bekövetkezett haláláig társa volt a szovjet politikusnak /Forrás: Zolcer János archívuma

A nagypolitika titkai

Zolcer János és Mihail Gorbacsov barátsága akkor mélyült el, amikor egy dokumentumfilm forgatása során meglátogatták a világpolitika nagy alakjait, köztük az Egyesült Államok korábbi elnökét, idősebb George Busht, Helmut Kohl német kancellárt, valamint II. János Pál pápát. Gorbacsov az évtizedek során számtalan izgalmas történetet mesélt a szovjet hatalom működéséről, Csernobilról, a hidegháború végéről, a KGB-ről és a magánéletéről a televíziós producernek, aki ezekből könyvet írt Gorbacsov titkai címmel.

Címkép: Zolcer János Mihail Gorbacsov és idősebb George Bush társaságában /Forrás: Zolcer János archívuma