Etesd meg Orbánt, kormánybiztos lehetsz!

Posted by

Föld S. Péter

A Magyar Távirati Iroda (ismertebb nevén MTI) nem kívánta sokkolni az olvasókat a hírrel, ám ettől tény, hogy július 1-jétől Rókusfalvy Pált „nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztossá” nevezték ki. Feladatot is rendeltek a sarzsihoz, mégpedig azt, hogy ettől kezdve, ő koordinálja a közösségi bormarketing és a magyar bor népszerűsítésére irányuló kommunikációval összefüggő feladatokat, valamint kidolgozza a 2023–2026-os időszakra szóló nemzeti bormarketing stratégiát, egyben előkészíti annak végrehajtását. Ne tévesszen meg senkit, hogy Orbán Viktor péntekenként, amikor csak teheti, az etyeki Rókusfalvy Fogadóban ebédel.
Rókusfalvy nevét korábban a Danubius Rádióból ismerhették a hallgatók, ott volt sikeres és kedvelt műsorvezető, ám időközben érdeklődése a borok felé fordult. Mint annyi más híresség, ő is borászkodni kezdett, és – szemben más celebekkel – neki bejött az, ami sokak számára bukást hozott. Szerencse is kellett hozzá nyilván, meg persze hozzáértés és szorgalom. Talán némi ismeretség is segített az érvényesülésben, bár ez utóbbi csak közvetve bizonyítható. Ami tény: az egykori médiamunkás nem hagyott fel teljesen a kommunikáció körüli mozgolódással, a Technológiai és Ipari Minisztérium által a napokban közölt adatok szerint a minisztérium elődjeként működő Innovációs és Technológiai Minisztérium 2022 első negyedévében két szerződést is kötött a Rókusfalvy Pál és testvére által vezetett Roxer Kommunikációs Ügynökséggel. Az egyik megbízás (bruttó 1,02 milliárd forintért), átfogó kommunikációs kampány tervezéséről, megvalósításáról, valamint rendezvényszervezési feladatok ellátásáról szólt. A másik feladat ennél valamivel kevesebbet, mindössze 782 milliót hozott a konyhára, ezért a pénzért a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz és az EURES Magyarország hálózathoz kapcsolódó komplex kommunikációs feladatokat kellett ellátni.
Rókusfalvy több lábon áll, kommunikációs tevékenysége mellett még fogadót is nyitott Etyeken, ahol – legalábbis a Népszava tavaly őszi cikke szerint – Orbán Viktor is rendszeres vendég volt. Hogy ennél is konkrétabbak legyünk: volt idő, amikor a miniszterelnök majdnem minden pénteken a Rókusfalvy Fogadóban ebédelt.
Azt tényleg nem lehet Rókusfalvy szemére vetni, hogy rendszeresen etette a miniszterelnököt. Nyilván nem ő hívta Orbánt, talán még különleges bánásmódban sem részesítették a magas rangú vendéget, ugyanazt a kaját és kiszolgálást kapta, mint a többiek. Egy étterem tulajdonosa ugyanis nem tehet különbséget vendég és vendég között, jól is adná elő magát, ha így tenne. Aki hozzá betér, nem azért teszi, hogy megkülönböztessék, hanem mert szeretné magát jól érezni, nem mellesleg finomat ebédelni.
Vagyis ne Rókusfalvyt kárhoztassuk, amiért közel került a tűzhöz, és július 1-jétől bormarketingért felelős kormánybiztossá nevezték ki. A kinevezés egyfajta kitüntetés, utóbbit, tudjuk, nem illik visszautasítani. (Szijjártó Péter sem sírja tele a sajtót azzal, hogy égeti a mellét a Vlagyimir Putyin által adományozott és Szergej Lavrov külügyminiszter kolléga által a mellére tűzött Barátságért Érdemrend).
A recept tehát adott az újságírók előtt: nem panaszkodni kell, hogy lesz-e munkánk, lesz-e bevételünk, ha már nem a kata szabályai szerint adózhatunk. Mindenki a tarsolyában hordja a marsallbotot, bármelyikünkkel előfordulhatott volna, hogy bormarketingért felelős kormánybiztossá nevezik ki, mert akár a mi éttermünkbe is betérhetett volna Orbán Viktor. Először talán titokban, álruhában, később azonban már inkognitóját levetve, visszatérő vendégként.

 

Címkép: Etyek, Rókusfalvy fogadó