Megölték a kettős tornyok elleni támadás tervezőjét

Posted by

Victor Laszlo
Washington
>Egy amerikai dróncsapás végzett Ayman al-Zawahrival, a 2001. szeptember 11-i, az Egyesült Államok elleni terrortámadások egyik fő kitervelőjével. Az afganisztáni Kabulban elkövetett merénylet az Egyesült Államok elképesztő hírszerzési és katonai teljesítményét mutatja. A célzott csapás ellentétben áll Oroszország Ukrajnát ért széles körű támadásaival, amelyek gyakran tömeges polgári áldozatokkal járnak.

***
Ayman al-Zawahirit, akivel egy afganisztáni amerikai dróncsapás végzett, gyakran emlegették az al-Kaida fő ideológusaként. Ő volt az a szemsebész, aki segített megalapítani az egyiptomi Iszlám Dzsihád militáns csoportot, és azt követően vette át az al-Kaida vezetését, hogy az amerikai erők 2011 májusában megölték Oszama Bin Ladent. Ezt megelőzően Zawahiri Bin Laden jobbkezének számított, és egyes szakértők szerint ő volt a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli támadások “operatív agya”. Zawahiri – Bin Laden mögött – a második helyen állt az amerikai kormány által 2001-ben közzétett 22 “legkeresettebb terrorista” listáján, és 25 millió dolláros (16 millió font) vérdíjat tűztek ki a fejére.

Zawahiri 1951. június 19-én született az egyiptomi fővárosban, Kairóban, és tekintélyes középosztálybeli orvos és tudós családból származott. Nagyapja, Rabia al-Zawahiri az al-Azhar nagy imámja volt, a szunnita iszlám tudományok közel-keleti központja, míg egyik nagybátyja az Arab Liga első főtitkára. Zawahiri már iskolás korában kapcsolatba került a politikai iszlámmal, és 15 évesen letartóztatták, mert tagja volt a törvényen kívüli Muzulmán Testvériségnek – Egyiptom legrégebbi és legnagyobb iszlamista szervezetének.Politikai tevékenysége azonban nem akadályozta meg abban, hogy orvosi tanulmányokat folytasson a Kairói Egyetem orvosi karán, ahol 1974-ben diplomázott, majd négy évvel később sebészi mesterszakos diplomát szerzett. Édesapja, az 1995-ben elhunyt Mohammed ugyanezen az iskolán volt gyógyszerészprofesszor.
“Engedélyeztem egy precíziós csapást, amely egyszer s mindenkorra eltávolítja őt a harctérről” – mondta Biden amerikai elnök a Zawahiri ellenes akcióról. Zawahiri, aki most töltötte be 71. életévét, 11 évvel azután, hogy az USA megölte Oszama bin Ladent, továbbra is a csoport látható nemzetközi szimbóluma maradt. Egy időben bin Laden személyes orvosaként tevékenykedett.
Zawahiri az afganisztáni Kabul belvárosában keresett menedéket, hogy újraegyesüljön családjával – mondta Biden -, és egy magas rangú kormányzati tisztviselő szerint “egy precízen végrehajtott légicsapás” során halt meg. Két Hellfire rakétát használtak. A dróncsapást, amelyet szombaton, ET 21:48-kor hajtottak végre, Biden engedélyezte, miután hetekig tartó megbeszéléseket folytatott kabinetjével és kulcsfontosságú tanácsadóival – mondta a tisztviselő hétfőn, hozzátéve, hogy a csapás idején Kabulban nem tartózkodott amerikai személyzet a helyszínen.
Biden szerint Zawahiri “mélyen részt vett 9/11 megtervezésében, és az egyik legfőbb felelős volt azokért a támadásokért, amelyek során 2977 embert öltek meg amerikai földön”. Évtizedeken át ő volt az amerikaiak elleni támadások kitervelője”. “Most már igazságot szolgáltattak, és ez a terrorista vezető nincs többé.” mondta a Fehér Ház balkonáról sugárzott nyilatkozatában az elnök.

Címkép: 911