A lopott pénz útja

Posted by

Brandl Gábor

>Sokan felháborodnak, hogy a NER lovagok repülőznek, jachtokon buliznak, szuper kocsikon járnak, kastélyokat vesznek. Pedig tulajdonképpen az erre fordított pénzek jó, ha harmadát teszik ki az összes ellopott pénznek.

– Az elmúlt 12 évben az EU-tól évente a GDP 3-4 %-át kaptuk meg különböző célokra. Ennek harmadát lophatták el különböző módszerekkel, túlárazással, hamis teljesítésekkel, szerencsejátékokkal, stb. Ez évente 1000-1200 milliárd.
– A luxus fogyasztás, mely lényegében visszakerült a fejlett EU országokba és az USA-ba, ennek az 1000 milliárdnak talán 10-20 %-a, hiszen a luxus termékek onnan jönnek. De mi lett a maradék 80 %-kal?
– Ezeket a pénzeket Orbán barátai bevásárlásra használták el. Megvették belőle az építőipar nagyját: házépítő, útépítő, vasútépítő cégeket. Megvettek számos turisztikához, idegenforgalomhoz kapcsolódó céget: szállodákat, éttermeket, idegenforgalmi centrumokat. Vásároltak bányákat, és rengeteg földet, mezőgazdasági céget. Ezen kívül bankokat, pénzügyi szolgáltatókat, informatikai vállalatokat.
– Ezeket a cégeket szinte lehetetlen lesz visszavenni, ténylegesen kialakult a nemzeti burzsoázia, és óriási vagyoni különbségek jöttek létre, a hivatalos statisztikáknál sokkal nagyobbak, de nem is ez a legnagyobb baj. Ezek a megszerzett cégek, állami megrendelések híján, össze fognak esni, ha egyszer ismét piaci körülmények közé kerülnek. Így a nemzeti vagyon jó része kukába fog kerülni, ahogyan a kádár rendszer veszteséges gyárai. Egy rendszerváltásnál pont olyan válságba fog kerülni a gazdaság, mint a 30 évvel ez előtti rendszerváltásnál. Sajnos az egész országra jellemző a humán tőke veszítés, ezeknél a cégeknél is ez van. Hiányozni fog az innovatív, nagy tudású, diplomás, menedzsment.
– Sajnos a nem ellopott EU fejlesztési pénzeknél is gondok vannak. Ha olyan beruházásokra költünk sokat, melyek a későbbiekben nem pénzt termelnek, hanem visznek, nem lehet fejlődni. Amíg az építkezés folyik, remekül növeli a GDP-t (elmúlt 8 év), de amint befejeződik a beruházás, megszűnik munkahelyet, pénzt termelni. Itt tartunk most. A stadionok, uszodák felépültek, a templomokat kitatarozták, a faluközpontokat lekövezték, a nem használt falusi játszótereket megépítették. A gazdaság vissza fog esni az EU-pénzek nélkül.
– A környező országok kevesebbet loptak el, jobban használták fel az EU forrásokat, ezért humán tőkéjük, vállalataik, bankjaik jobb állapotban vannak. Érthető, hogy jobban tudtak felzárkózni a mag országokhoz.