Kiütötték Deák Dánielt

Posted by
Szekeres István
>Régi népsportos történet. Az olimpiák idején a szerkesztőségben mindig megtréfáltak egy-egy kollégát. Így járt az ökölvívás szakírója is (a nevét nem írom le, már meghalt, isten nyugosztalja!), amikor a többiek rávették az áldott emlékű Morvay Tihamért, az MTI munkatársát, hogy vegyen részt a mókában. A mexikói olimpiáról – csak a Népsport telexére – ráküldött egy ál-gyorshirt: „Gula László az 1. percben kiütötte szovjet ellenfelét.” A szerzőnk ezt azonnal feldolgozta. Valahogy így: „Számítottunk Gula bravúrjára, hiszen tavaly legyőzte a szovjet klasszis Barannyikovot, és az olimpia előtt is remek formában öklözött.”
Ment a jelzés az MTI-be, és máris jött a következő M. T.-jelentés: „Előző hírünk téves volt. Nem Gula, hanem a szovjet ellenfél győzött kiütéssel az 1. percben.” A szerzőnk máris írta a javított változatot: „Amitől tartottunk, bekövetkezett. Hiába volt nagy formában a magyar fiú az olimpia előtt, a védekezésében látni lehetett hiányosságokat…”
Végül érkezett a következő M. T.: „Mindkét előző hírünk téves volt. A mérkőzés elmaradt, mert a két versenyző – előzetes ígérete ellenére – fehér glaszékesztyűben jelent meg a szorítóban.” A szerzőnk rohant a főszerkesztőhöz: „Bandikám (Tabák Endre), ezzel most mit csináljak?” „Töröld ki vele a …”
Hasonlóképpen ült hintába Deák Dániel politológus is, amikor Hegedüs Zsuzsa nekiesett Orbán Viktornak. Már írta is a cikkét a régi elv- és harcostársról, beleadott apait-anyait, botrányt, Gyurcsányt: „Nem nagy veszteség: lemondott az elmúlt években a munka helyett inkább a pénzszóró botrányoktól hangos Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde miatt, amit Gyurcsányhoz hasonlóan nácinak minősített.”
Csakhogy Hegedüs Zsuzsa elkezdett lépegetni. Oda is, vissza is…
Deák Dániel valószínűleg újra és újra átszínezi a szorító történetet.

És hogy mi mit kezdjünk vele? Töröljük ki az emlékezetünkből.

Címkép: Anno – olimpiai ökölvívó válogatott