Szopós malac-rasszizmus

Posted by

Parászka Boróka

Van a Hegedűs Zsuzsa-jelenségnek egy olyan vetülete, amit nem tudok feldolgozni.Nem az Orbán-kritikus levél, és aztán a szappanoperába illő folytatás, lezárás (?). Ezek mellékes – és ha a téma súlyosságát nem tekintjük, csak a formát – nevetséges epizódok.Nem tudom feldolgozni, hogy Hegedűs Zsuzsa legismertebb gesztusával üzent a magyar társadalomnak az elmúlt években, és kvázi fenntartotta, megerősítette a legzsigeribb rasszizmust, az nem megy ki a fejemből.

Az a teatralitás, ahogy vetőmagot és haszonállatokat osztott a romáknak egy valamit üzen: dolgozzatok, és ha dolgoztok, lesz, amit ennetek. Mert a cigányok – ha csak nem kényszeríti erre a kormányzati adomány – nem dolgoznak. Ez volt a Hegedűs féle látens rasszizmus üzenete.
Nem egyedi ez a magyar politikai életben ez a szemlélet, ez a gesztusnyelv.
A rasszizmusnak ugyanezen a hangfekvésén szólalt meg még az MSZP-SZDSZ kormányok idején az Út a munkába program
És hasonló volt ehhez a határon túli magyarok esetében oly sokszor hangoztatott ne halat, hálót stratégia.
Mintha a magyarországi cigányok, vagy határon túli magyarok, ha erre külön nem ösztönöznék őket, ebben nem támogatnák őket, nem dolgoznának. Mintha az éhezés, a munkanélküliség (vö. dologtalanság!) tulajdonképpen csak azon múlna, hogy nem jut eszébe a naphosszat henyélőknek naposcsibét és szopósmalacot beszerezni.
Hegedűs Zsuzsa jóval a tusványosi beszéd előtt rá- és összejátszott a magyar kormányzati rasszizmussal. Mely magyar kormányzati rasszizmus sajnos nem egyszerűen a Fidesz kormány sajátja, voltak előzményei, előképei az úgynevezett baloldali-liberális oldalon is.
És ebből a pozícióból bírálni, majd megbocsátani Orbán deklarált rasszizmusát, hogy is fogalmazzak, elég nehéz. És mindenképp hiteltelen.